Groen licht voor twee klompenpaden in Laren en Harfsen

Laten– De gemeente Lochem krijgt twee klompenpaden. Het college stemde vandaag in met de financiering die vanuit de gemeente nodig is. Daarmee is er groen licht voor de initiatieven.

 Na een bijeenkomst afgelopen zomer over de projecten van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) ging de gemeente in gesprek met de geïnteresseerden. De initiatiefnemers voor een klompenpad in Laren en een klompenpad in Harfsen popelen om aan de slag te gaan. 

Mooi project

Wethouder van Zeijts: “Mooi om het enthousiasme voor de klompenpaden van deze inwoners te merken. Het is ook een mooi project. De komst van een klompenpad verbindt inwoners die graag hun eigen streek willen laten zien. En ook de biodiversiteit gaat erop vooruit. Bij de aanleg van klompenpaden is speciale aandacht voor het aanplanten van bijvoorbeeld een haag of bomen langs het pad. En toeristen die het pad komen bewandelen, leggen aan bij lokale horeca of kopen wat bij een boer onderweg. Het mes snijdt aan alle kanten.”

Samenwerking 

De komst van de klompenpaden is echt een samenwerking tussen de betrokken partijen. De Provincie Gelderland heeft al  21.000 per pad beschikbaar gesteld, vanuit een regeling die inmiddels gesloten is. De gemeente financiert  15.500 per klompenpad. Stichting Landschapsbeheer Gelderland draagt bij met  5.000 per pad. Samen een heel bedrag, nodig voor het proces en de aanleg. Zodra een klompenpader ligt, is er een jaarlijkse bijdrage voor het beheer nodig. Deze  3.000 per jaar betalen de initiatiefnemers, de provincie en de gemeente Lochem samen.

Aan de slag

Nu het geld er is, zullen de vrijwilligers om en nabij de komende anderhalf jaar werken aan het klompenpad. Een coördinator van SLG begeleidt de twee initiatieven. Eerst bouwen zij samen een inwonergroep op. Samen bepalen de inwoners waar de route komt en gaan ze daarvoor de gesprekken aan. Klompenpaden lopen voor een deel door het boerenland en langs erven. Ook als het klompenpad er ligt, blijft de inwonergroep betrokken bij het beheer. SLG ondersteunt hen hierbij. Inwoners uit Harfsen en Laren die mee willen doen, zijn van harte welkom. Zij kunnen contact opnemen met Christina Oosterhoff van SLG via c.oosterhoff@landschapsbeheergelderland.nl of(06) 15 68 88 07.

Meer informatie

Er zijn in Gelderland en Utrecht al 131 klompenpaden. Zo liggen er klompenpaden in de buurgemeenten Zutphen en Berkelland. Meer informatie is te vinden op www.klompenpaden.nl.