Inzet Jimmy’s helpt jongeren Berkelland om toekomst tegemoet te gaan

Jongeren helpen elkaar met elk idee, elke droom, elke vraag of probleem. Dat is de essentie van Jimmy’s, een plek van en voor jongeren in Berkelland. Vanuit de gedachte dat dit dé manier is om jongeren in Berkelland vooruit te helpen, startte de gemeente Berkelland in 2018 en 2019 de Jimmy’s locaties in Borculo en Neede. Met succes en potentie voor de toekomst, blijkt ook uit onderzoek dat de gemeente recentelijk liet uitvoeren.

Onderzoek onder jongeren en professionals
Na twee jaar Jimmy’s in Berkelland is in opdracht van de gemeente Berkelland onderzocht welke meerwaarde deze plek heeft voor jongeren. Onderzoeksbureau Gelijkschap heeft hiervoor kwalitatief onderzoek gedaan onder jongeren en betrokken professionals. In deze gesprekken is ingegaan op de meerwaarde van Jimmy’s, wat goed gaat en wat beter kan. Daarnaast heeft de Jongerenraad gesprekken gevoerd over het bereik van Jimmy’s.

Volwassenen van de toekomst
Wethouder Marijke van Haaren: “Door de regie meer aan jongeren te geven en hen het vertrouwen te geven dat zij heel wat in hun mars hebben, is Jimmy’s gegroeid tot wat het nu is. Hoe mooi is het dat dit nu ook in onderzoek kan worden uitgedrukt dat Jimmy’s echt doet waarvoor het bedoeld is; een plek waar jongeren en hun talenten gezien worden en waar zij zich verder kunnen ontwikkelen. En waarmee we dus ook eventuele problematiek en zorg verminderen en kunnen voorkomen. Met Jimmy’s doen we dus echt het goede, voor de jongeren van nu en voor de volwassenen van de toekomst.”

Door Jimmy’s betere keuzes in het leven en voorkomen van problemen
Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat Jimmy’s vooral door jongeren bezocht wordt om ideeën en vragen kwijt te kunnen, zichzelf te ontwikkelen en andere jongeren te ontmoeten. Jongeren worden gezien, krijgen verantwoordelijkheid. Dat geeft hen een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en veerkracht. Verder toont het onderzoek aan dat Jimmy’s bijdraagt aan het voorkomen van problemen en het signaleren ervan. Dit gebeurt met name op het gebied van zorg en welzijn. Ook helpt Jimmy’s jongeren bij het maken van toekomstplannen. Wel komt uit het onderzoek naar voren dat het goed zou zijn om extra aandacht te geven aan het bereiken van jongeren, zodat nog meer jongeren een duidelijk beeld hebben bij Jimmy’s en dat zij weten dat ze van harte welkom zijn.

Van pilot naar vaste plek
Jimmy’s is 1 van de acties uit het beleidskader Samen Denken Samen Doen en twee jaar geleden als pilot gestart. Vanaf 2021 krijgt Jimmy’s een vaste plek in Berkelland. Dit betekent dat er jaarlijks geld beschikbaar is voor de uitvoering en begeleiding. Wethouder Marijke van Haaren: “Deze resultaten geven ons opnieuw de bevestiging dat Jimmy’s van meerwaarde is. En dat er ruimte is om verder te groeien, zodat straks nog meer jongeren Jimmy’s weten te vinden.”