Joost Carlier Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

medaille

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op vrijdag 11 december een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Joost Carlier.

Aan de keukentafel van huize Carlier bedacht Joost Carlier in 1967 op achttienjarige leeftijd het eerste Lochem Festival. Dat deed hij onder andere samen met zijn broers. Daarmee zette Joost zijn eerste passen in de evenementenwereld. Het festival in 1968 trok ongeveer 5000 bezoekers. Mede door een eigenzinnige programmering groeide dit festival uit tot een toonaangevend evenement (nu Arrow Rock). Het had aantrekkingskracht op lokaal publiek maar ook op muziekliefhebbers uit het hele land.

LOC7000
In 1978 startte Joost Carlier het bedrijf LOC7000. Dit richt zich op de organisatie van grootschalige evenementen, festivals en openluchtconcerten. In 1992 vond hij in evenemententerrein Walibi een geschikt terrein voor het grotere publiek. LOC7000 ontwikkelde samen met Mojo Concerts het concept voor een driedaags festival. Daarop vond in 1993 het eerste Lowlands-festival plaats. Samen met Mojo Concerts zorgde hij dat grote namen, zoals Pink Floyd, David Bowie, Tina Turner, The Rolling Stones, AC/DC en Radiohead in het Goffertpark optraden en dat Nederland het Camping Flight to Lowlands Paradise festival (Lowlands) op de agenda zette. Dat gebeurde naast veel andere door Joost Carlier geïnitieerde of georganiseerde festivals. Bij de uitvoering van festivals betrok hij vaak lokale verenigingen. Die verdienden daarmee geld voor de verenigingskas.

Uitvindingen
Joost Carlier moest vaak zelf het wiel uitvinden. Hij deed dat samen met anderen. Denk aan het uitvinden van betaalsystemen, zachte bierbekers geproduceerd uit mais, inklapbare picknicktafels en dranghekken. Hierdoor werd LOC7000 een kenniscentrum voor de organisatie van onder andere Lowlands, North Sea Jazz en de Zwarte Cross. Zijn succesvolste uitvinding zijn de urinoirs (Kros-units). Die zijn in heel Nederland en daarbuiten in gebruik. De horeca en bestaalsystemen zijn intussen overgedragen, maar de expertise van Joost is nog steeds belangrijk. In 2020 richtte hij de investeringsmaatschappij Cloese Holding op (cultuurprojecten). Dit najaar opent Joost Carlier met Koen Vollaers de Homeland Brewery in Amsterdam, een nieuw initiatief voor jonge brouwers.

Inzet voor festivals
Joost Carlier zette zich in voor de volgende festivals: Lowlands, Drumm Rythm, New Frontier Festival, Sail Amsterdam, Normaal Supertenttour, Libelle zomerweken, Arrow Classic Rock Festival, Oerkracht Festival en een aantal festivals in België, Roemenië en Spanje. Ook was hij van 1983 tot en met 1996 de initiator/organisator van het muziekconcours ‘De Grote Prijs van Nederland’.

Verbinding kunst en popfestivals
Kunst was altijd prominent aanwezig bij evenementen, in de aankleding en in de programmering. Samen met anderen werkt Joost Carlier nu aan een expositie over 50 jaar openluchtpopfestivals met werk van Jan Verburg, kunstenaar en vriend. Deze expositie is in 2021 in de Gudulakerk. De expositie drukt uit hoe kunst en popfestivals door de jaren heen met elkaar verbonden waren.

Kapittel voor de Civiele Orden
De heer Carlier wordt gekwalificeerd als “iemand die op uitstekende wijze werkzaamheden heeft
verricht waarbij de samenleving in zeer belangrijke mate is gebaat”. De maatschappelijke betekenis, de impact en uitstraling van de activiteiten van de heer Carlier tot in het heden, zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om hem te benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.