Bob Ross, kunst of kitsch?

® Bob Ross name and images are registered trademarks of Bob Ross Inc. © Bob Ross Inc. Used with permission.

RUURLO – op vrijdag 13 november om 20.00 uur staat de welbekende Amerikaanse landschapsschilder Bob Ross centraal bij KunstKring Ruurlo. Docent en beeldend kunstenaar Peter-Frans de Graaf geeft een interessante lezing over hem in de Theaterzaal van het Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo.

Joy of Painting

De charismatische Bob Ross maakte begin jaren tachtig furore met zijn tv-serie ‘The Joy of Painting’. Deze serie was eerst te zien in de Verenigde Staten van Amerika, maar werd al snel over de hele wereld uitgezonden. Tot op de dag van vandaag worden uitzendingen herhaald en is er nog aandacht voor op internet, zoals Twitch. In de serie liet Bob Ross ‘live’ zien hoe je in een half uur een fraai landschap kunt maken. Hij benadrukte steeds opnieuw dat iedereen dat ook kan. Inmiddels zijn honderdduizenden mensen wereldwijd door hem geïnspireerd om in zijn stijl hun eigen landschappen te schilderen.

Happy Accidents’

Het uitgangspunt van Bob Ross is dat je tijdens het schilderen nooit fouten kunt maken. Er is hooguit sprake van ‘happy accidents’. In de uitzendingen spreekt hij zijn kijkers geruststellend toe: ‘You can do anything you want. This is your world’ en ‘Ever make mistakes in life? Let’s make them birds. Yeah, they’re birds now’. Zijn boodschap is optimistisch: de wereld is maakbaar, jij hebt er zelf invloed op, blijf niet hangen in je fouten of vergissingen. Mede door zijn warme, rustige stem, relativering en humor ervaren veel van zijn fans een (bijna) therapeutisch effect bij het volgen van zijn serie.

Eerste solotentoonstelling

Aan het succes gemeten zou je verwachten dat het werk van Bob Ross in vele musea te zien is geweest. Dat is echter in het geheel niet het geval. Hoewel er mensen genoeg zijn die de schilderijen van Ross ‘grote kunst’ vinden, wordt er pas volgende maand voor het eerst een solotentoonstelling van zijn werk geopend, in museum More in Gorssel. Op 17 november 2020 wordt er (onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom COVID-19) vanuit KunstKring Ruurlo een excursie georganiseerd naar deze unieke tentoonstelling.

Actuele RIVM maatregelen

KunstKring Ruurlo vervult met haar cursussen, lezingen en concerten ook een sociale functie. Daarom is het streven om zoveel mogelijk alle activiteiten, natuurlijk op een verantwoorde manier, door te laten gaan. Bij alle activiteiten houdt de KunstKring zich aan de richtlijnen van het RIVM. Dat wordt ook verwacht van deelnemers en bezoekers. Bij de inrichting van de theaterzaal wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met anderhalve meter afstand tussen bezoekers van verschillende huishoudens.

Meer informatie is te vinden op de website van KunstKring: www.kunstkringruurlo.nl