Meer Gelderse streekproducten in het schap en op je bord

Er zijn 8 nieuwe Gelderse initiatieven om samen te werken en meer regionale producten af te zetten in Gelderland. Deze initiatieven zorgen ervoor dat voedsel van de boer met zo min mogelijk tussenstappen op het bord van de consument terecht komt. Het gaat om acht overeenkomsten tussen boeren, supermarkten, horecaondernemers en andere afnemers. Ze hebben onder andere afspraken gemaakt om meer streekproducten in het schap van de supermarkt te krijgen en op de kaart van horecagelegenheden.

Gelderse Korte Keten Sessie

Dat is bekend gemaakt tijdens de online Gelderse Korte Keten Sessie, waar meer dan 120 ondernemers, initiatiefnemers, kennisinstellingen en overheden uit de hele provincie aan meededen. Provincie Gelderland en het Gelders Kennisnetwerk Voedsel organiseerden de bijeenkomst, die grotendeels digitaal was in verband met de Covid-19 maatregelen.

Initiatieven uit heel Gelderland

De initiatieven komen uit heel Gelderland. In de regio Apeldoorn, Zutphen en Deventer (Cleantech regio) hebben 10 franchisesupermarkten van Jumbo, Plus en Spar afspraken gemaakt met boeren en distributeurs. Producten uit de regio worden onder een nieuw te ontwikkelen label in de winkels verkocht. Op het World Food Centre terrein in Ede komen producten uit de hele Gelderse Vallei en Veluwe op verschillende plekken op het bord. Er komen ook afhaalplekken voor consumenten. In de regio Arnhem – Nijmegen komt een coöperatieve snijderij waar regionale producten worden gewassen, gesneden en verpakt. En in de Achterhoek starten 44 boeren samen met Achterhoek Toerisme en Binnenstad Zutphen met een campagne voor toeristen en inwoners. Daarnaast zijn er nog 4 andere nieuwe samenwerkingen in Ede en Barneveld, in de Betuwe, in Doetinchem en rondom Nijmegen.

Eerlijke prijs

Provincie Gelderland heeft in 2014 het Gelders Kennisnetwerk Voedsel opgezet. Sinds 2016 is er een subsidieregeling om korte voedselketens te stimuleren. Gelders gedeputeerde Peter Drenth: ‘Korte voedselketens helpen om te zorgen dat een boer een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. De producten komen uit de regio, waardoor er veel minder transportkosten zijn, wat ook nog eens duurzamer is. Het is één van de stappen die wij vanuit Provincie Gelderland belangrijk vinden met het oog op een economisch en ecologisch meer duurzame landbouw’.

Dankzij Gelderse ondernemers

Éen op de tien Gelderse boeren zet nu producten af via de korte voedselketen., zo blijkt uit onderzoek dat Jan Willem van der Schans eerder voor provincie Gelderland heeft uitgevoerd. Provincie Gelderland wil dat dit in 2023 twee keer zoveel is. Drenth is dan ook blij met de Gelderse initiatieven: ‘Regionale producten dragen bij aan kortere voedselketens, waarbij voedselproducten via de kortste weg op het bord van de consument terecht komen. Als provincie kunnen wij dit stimuleren en ondersteunen, maar het zijn de ondernemers die het moeten doen. Aan deze voorbeelden zie je hoe goed deze Gelderse ondernemers dat doen’.

Nationale handelsmissie

Vandaag vindt in Den Haag ook de nationale handelsmissie plaats met minister Schouten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid. Minister Schouten en gedeputeerden van de provincies tekenden hiervoor tijdens de webcast Nationale Handelsmissie Korte Keten de Green Deal Catering Overheidslocaties. Het doel is dat het aandeel van streekproducten in de restaurants 50% wordt. Bij Provincie Gelderland is dat op dit moment 32%