Gelderse Erfgoedmonitor 2019 Onderzoek naar het publieksbereik, baten en lasten van de Gelderse erfgoedsector

Arnhem – Vandaag heeft coöperatie Erfgoed Gelderland de Gelderse Erfgoedmonitor 2019 gepresenteerd. De monitor geeft onder andere inzicht in het publieksbereik, de baten en lasten en de opbouw van het personeelsbestand van de Gelderse erfgoedsector. Naast musea zijn ook landgoederen en monumenten, historische verenigingen en bibliotheken en archieven vertegenwoordigd in het onderzoek.

Gelderse erfgoedinstellingen wisten vorig jaar vijf miljoen bezoeken te genereren, waarvan zo’n 70% museumbezoeken. De totale bezoekersinkomsten bedroegen ruim 34 miljoen euro. Qua werkgelegenheid is de sector goed voor meer dan 1600 banen (1.050 FTE) en 11.000 vrijwilligersplekken. Dat betekent dat 6 op de 1000 inwoners van Gelderland zich actief bezig houden, vrijwillig of betaald, met het Gelderse erfgoed.
Het onderzoek is een vervolg op de in 2015 uitgevoerde nulmeting (peiljaar 2014). De volgende Gelderse Erfgoedmonitor zal echter minder lang op zich laten wachten: komend jaar staat de derde editie op de planning. Dan moet inzichtelijk worden welke impact de coronacrisis heeft op Gelderse erfgoedinstellingen.
De Erfgoedmonitor en de bijbehorende infographic is te lezen op erfgoedgelderland.nl

Gelderse Erfgoedmonitor
De Gelderse Erfgoedmonitor is een initiatief van Erfgoed Gelderland. De uitvoer en interpretatie van het onderzoek ligt bij ZKA Leisure Consultants.