#OPLADERS van start in gemeente Lochem en Zutphen

Lochem/Zutphen – We willen allemaal het beste voor onze kinderen. En opvoeden is iets dat je niet in je eentje doet. In onder meer de gemeenten Lochem en Zutphen gaat daarom #OPLADERS van start. Met het project #OPLADERS starten we een beweging waarin het normaal is om vragen rondom opgroeien en opvoeden meer met elkaar te delen, hulp aan te bieden en te vragen. Doel van dit project is om de krachtige samenleving voor kinderen en jongeren te versterken.

Projectleider Esther Bakker: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat er veel mensen zijn die best iets voor een ander willen betekenen, zo lang dat maar binnen hun eigen leven past. Juist hulp vragen rondom kinderen en jongeren past hier goed bij. Speelafspraakjes, de kinderen ophalen uit school, een keer mee-eten, oppassen of huiswerk begeleiden. Dingen die weinig aanpassing van je dagelijkse leven vragen. Kleine momenten, die voor kind en ouder veel kunnen betekenen.’
Wethouder Henk van Zeijts (gemeente Lochem): ‘Via social media en appgroepen weten we alles van iedereen. Maar wat weet je van het gezin bij jou in de straat? Of die moeder die wat alleen staat bij het schoolplein? Kijk als je buiten bent eens om je heen. Valt jou iemand op die het even te veel is? Een gesprekje aangaan is heus niet gek. Durf vandaag eens te vragen of je kunt helpen. En weet je wat? Dat voelt heel goed. Want van energie geven, krijg je ook energie.’

#OPLADERS vind je overal
Esther Bakker: ‘Iedereen is een #OPLADER. Je vindt ze dan ook overal. Gewoon, op de plek waar je vaak bent en elkaar ziet. Zoals op het schoolplein. Of bij de sportclub van je kind. Het project #OPLADERS start daarom op basisscholen en andere ontmoetingsplekken. De ene keer help je een handje. De andere keer helpt een ander jou.

Hulp geven gebeurt vrijwillig. Je geeft en ontvangt energie! Met het project #OPLADERS willen we mensen helpen om beide rollen te spelen. Zo zorgen we ervoor dat vraag en aanbod elkaar vinden, ook buiten het al bestaande vertrouwde netwerk om.’

Wethouder Annelies de Jonge (gemeente Zutphen): ‘Iedereen heeft wel eens een vraag of wordt het even teveel. En dan is het fijn dat er iemand in de buurt is die voor jou klaar staat. Als je bijvoorbeeld een middagje even zonder zorgen wilt zijn of gewoon moet bijkomen en de buurvrouw het ontzettend leuk vindt om een keertje op jouw kinderen te passen. Het is gewoon fijn als je een groep mensen om je heen hebt met wie je de zorg voor je gezin kunt delen. En zo helpen we elkaar.’

Beweging vol energie
Scholen, sportverenigingen, kinderopvang, inwoners. iedereen is welkom om bij te dragen aan deze beweging vol energie. Wil je ook meedoen of projectpartner worden? Meld je dan aan op www.mijnopladers.nl. De volgende organisaties zijn al betrokken bij #OPLADERS: gemeente Heerde, gemeente Lochem, gemeente Zutphen, zorgregio Midden IJssel Oost Veluwe, Yunio, De Plu, CBS Arcade, KC de Bongerd, De spreng, NJI (monitor). De financiering komt voor de komende 2 jaar uit regionale projectgelden regio (tot eind 2021). Website: www.mijnopladers.nl
Kijk. Vraag. Bied. Doe. Dat geeft energie!