Burgemeester en directeur de Bongerd leggen bloemen bij monument op de IJsselkade

Zutphen – precies 75 jaar geleden werden op de IJsselkade in Zutphen tien jonge verzetshelden terecht gesteld. Door een vuurpeloton kwamen negen van hen om het leven. Slechts een van hen werd wonderwel gered doordat de kogel afketste op een knoop van zijn jas. Deze afschuwelijke gebeurtenis wordt ieder jaar herdacht, samen met nabestaanden, met de kinderen van basisschool de Bongerd en andere belangstellenden.

Vanwege de corona-maatregelen kon de geplande herdenking met alle aanwezigen niet doorgaan. Burgemeester Annemieke Vermeulen: ‘Juist in deze moeilijke periode, waarin corona alles lijkt te overschaduwen, wil ik stilstaan bij onze helden. Wat zij voor ons deden, leidt rechtstreeks tot ons vrije leven nu. Waar wij op dit moment misschien weinig vrijheid ervaren door alle geldende beperkingen, groeit het verlangen om weer samen te komen. Ook in deze tijd zijn er gelukkig nieuwe helden die opstaan en strijden voor ons allemaal. Ik hoop hier volgend jaar weer met een grote groep mensen te staan. Uit naam van hen allemaal hebben Elza-Baukje Lap, directeur van de Bongerd en ik vandaag stil gestaan en bloemen gelegd bij het monument op de IJsselkade.’