Lezing bij Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem

Lochem – Steven Bloemen doet onderzoek naar het samensmelten van twee zwarte gaten. Hierbij vindt een optisch verschijnsel plaats dat men wil onderzoeken. De telescoop die daarvoor nodig is, is ontworpen door Harrie Rutten in samenwerking met Rik ter Horst en heeft geleid tot een wereldwijd uniek optisch ontwerp. Het is een 60 cm F/5,5 (dus F=3300mm) spiegeltelescoop volgens Cassegrain met een gigantisch groot gecorrigeerd gezichtsveld met een diameter van bijna 2,5 graden. De drielenzige corrector die dit mogelijk maakt is op zich al bijzonder, maar hij is tevens een atmosferische dispersie corrector die het mogelijk maak de uitstekende beeldkwaliteit te behouden tot objecten op slechts 20 graden boven de horizon. De grote op -100-C gekoelde monolitische chip van 95×95 mm registreert in 3 minuten sterren van magnitude 23! Het prototype staat in Zuid Afrika in Nijmegen getest en op LaSilla in Chili staan er al drie van de vijftien telescopen die er komen. In de voordracht komt het ontwerp en de weg daar naar toe aan de orde als een beeldverslag van de telescoop zelf. Daar heeft Harrie Rutten, oprichter van CastoR Optical Design, bij het ontwerp van de OTA en de montering ook nog een belangrijke rol in gespeeld.

Lezing : Black Gem Telescoop; een revolutionaire ontwikkeling
Datum: Vrijdag 13 maart
Spreker: Harrie Rutten

Aanvang : 20.00 uur met aansluitend Astronomisch café
Locatie : Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem/www.sterrenwachtphoenix.nl
Entree : Voor niet-leden – 5,- p.p.