Lezing in Eefde

Eefde – Op donderdag 30 januari 2020 organiseert de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp:
“Quantumraadsels rond zwarte gaten”
Dr. Marcel L. Vonk, Institute of Physics / Universiteit van Amsterdam natuurwetenschappen normaal gesproken hand in hand. Zwarte gaten leken lange tijd een uitzondering op die regel te vormen. Dat zwarte gaten in theorie kunnen bestaan, is al een eeuw bekend, maar het waarnemen van deze mysterieuze objecten – die immers zwart zijn – valt niet mee.
Wat dat betreft leven we in een interessante tijd, waarin het waarnemen van zwarte gaten eindelijk binnen de technische mogelijkheden begint te komen. In februari 2016 kwam bijvoorbeeld het nieuws naar buiten dat door middel van zwaartekrachtsgolven voor het eerst de samensmelting van twee zwarte gaten is waargenomen, en inmiddels zijn daar al enkele tientallen waarnemingen van soortgelijke gebeurtenissen bij gekomen.
Verder werd eerder dit jaar de allereerste foto van een zwart gat gepubliceerd.
Toch loopt de theorie nog altijd ver voor op de waarnemingen – zeker als we ook de quantummechanica in het verhaal meenemen. We komen dan in de wondere wereld van de Hawkingstraling, het al dan niet vernietigen van informatie door zwarte gaten, de vraag of zwarte gaten omgeven worden door “muren van vuur”, en nog vele andere interessante open vragen.
In deze lezing zal de spreker de laatste ontwikkelingen in de theorie van zwarte gaten bespreken en de vraag behandelen of en hoe toekomstige experimenten en waarnemingen de vele openstaande vragen kunnen beantwoorden.
Over de spreker:
Dr. Marcel Vonk is als theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker is hij enthousiast wetenschapspopularisator en niet onverdienstelijk toernooipokerspeler.
Hij is de auteur van de populairwetenschappelijke boeken “Snaartheorie” (2010) en “Zwarte Gaten – Gevangen in Ruimte en Tijd” (2017).
In het voorjaar van 2020 verschijnt zijn nieuwe boek “De race tegen de schildpad – gedachte-experimenten in de natuurkunde”. (info website Marcel. L. Vonk)

Locatie: “Het Hart” Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde
Aanvang: 19:30
Leden van Triangulum, Thales, Astra Alteria en KNVWS-Arnhem hebben gratis toegang, alsmede deelnemers aan de Triangulum/VSB-cursussen gedurende een half jaar na aanvang van de cursus. De entree voor overige gasten bedraagt € 5,= per persoon.
Introductie:
Theorie en experiment gaan in de

Voor meer informatie zie de website van de vereniging www.triangulum.nl