Aantal auto-inbraken afgelopen jaar fors afgenomen in Gelderland

Gelderland – Over heel 2019 werden er in totaal 48.499 auto-inbraken geregistreerd. Een afname van 9,3 procent. Alleen de provincies Friesland, Groningen en Drenthe hebben te maken met een stijging. In de provincie Gelderland is daarentegen sprake van een forse daling van 19 procent.Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de Politiecijfers over 2019.

Sterkste dalingen in Zeeland, Overijssel en Gelderland

Waar er in 2018 nog 53.477 geregistreerde auto-inbraken waren, nam dit vorig jaar (wederom) af naar 48.499. Vooral op provinciaal niveau zijn de verschillen groot. De meeste provincies hadden te maken met een daling, waarbij Zeeuwen (-35 procent), Overijsselaars (-28 procent) en Gelderlanders (-19 procent) tegen de sterkste dalingen aankijken.
In Gelderland waren er vorig jaar in totaal 3.979 geregistreerde auto-inbraken. Ter illustratie: in 2018 waren er nog 4.998 inbraken in auto’s binnen de provincie, hetgeen neerkomt op 919 minder auto-inbraken in 2019.
Regionale trends en ontwikkelingen

Van de 355 gemeenten die Nederland kent zorgden ‘slechts’ 15 gemeenten voor liefst 53 procent van alle auto-inbraken:

 1. Amsterdam (6.376
  auto-inbraken)

 2. Utrecht (4.858 auto-inbraken)

 3. Rotterdam (4.330
  auto-inbraken)

 4. s-Gravenhage (1.786
  auto-inbraken)

 5. Eindhoven (1.602
  auto-inbraken)

 6. Nijmegen (965 auto-inbraken)

 7. Breda (828 auto-inbraken)

 8. ‘s-Hertogenbosch
  (794 auto-inbraken)

 9. Amersfoort (643 auto-inbraken)

 10. Arnhem (633 auto-inbraken)

 11. Tilburg
  (604 auto-inbraken)

 12. Haarlem (581 auto-inbraken)

 13. Almere (576 auto-inbraken)

 14. Schiedam (569 auto-inbraken)

 15. Nieuwegein (543 auto-inbraken)

De top vijf gemeenten met de sterkste stijgingen van het aantal auto-inbraken bestaat uit Rotterdam, Lelystad, Gooise Meren, Groningen en Schiedam. Een volledig overzicht van auto-inbraken per gemeente en bijbehorende stijgingen/dalingen is opgenomen in de auto-inbraak monitor van Independer.

Dekking en voorwaarden lopen fors uiteen

‘’Voor ingebouwde fabrieks-accessoires bieden de volledig casco (allrisk) en beperkt casco autoverzekering een standaarddekking. De WA verzekering biedt deze dekking niet. Ook voor accessoires die naderhand zijn geplaatst ben je vaak deels verzekerd via volledig casco of beperkt casco en kun je je aanvullend verzekeren voor een volledige dekking ’’, zegt Suzan Samson van Independer. ‘’Losse spullen in de auto zijn niet meeverzekerd op je autoverzekering. Hiervoor is vaak een beperkte dekking, tot een paar honderd euro, op de inboedelverzekering. Voor een ruimere dekking kun je ook nog een aanvullende buitenshuis-dekking voor afsluiten. De dekkingen en voorwaarden hiervan verschillen sterk per verzekeraar. We adviseren daarom altijd om regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog wel aansluit bij je dekkingswensen.’’