Ook met gehoorbeperking genieten van muziek

Arnhem – Op 9 en 16 februari brengen Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten in samenwerking met Theater Gnaffel het bijzondere theaterconcert Uilskuiken. Bij Uilskuiken kunnen kinderen en volwassenen, ook met een gehoorbeperking, genieten van een visueel spektakel met muziek, gesproken taal, poppenspelers met ondersteunende gebaren, een gebarentolk en een vrolijk verhaal. Om dit allemaal mogelijk te maken werken de gezelschappen onder andere samen met gebarenexpert en influencer Bianca van der Horst en schrijver Mark Haayema.

Herkenbare klassieke melodieën en beeldend poppenspel

Mark Haayema schreef het grappige en ontroerende verhaal van Uilskuiken op herkenbare klassieke melodieën en muziek van Henk van der Schalk. Elout Hol, artistiek leider bij Theater Gnaffel, heeft de poppen gemaakt en speelt zelf ook mee. Hol: “De poppen spreken tot de verbeelding. Zowel kinderen als volwassenen hebben een enorme verbeeldingskracht waardoor de poppen tot leven komen. Volwassenen genieten in dit echte familieconcert ook van de diepere lagen.”

Ondersteunende gebaren

Tijdens het concert is er een gebarentolk aanwezig om het verhaal en de muziek te vertolken. De Gelderse en Overijsselse gezelschappen vinden het belangrijk dat kunst en cultuur toegankelijk is voor een groot publiek en geloven dat dit los kan staan van gehoorbeperkingen. Gebarenexpert Bianca van der Horst: “Communiceren kan op heel veel manieren, dat is juist de kracht van muziek en theater en dat zie je in dit theaterconcert heel goed terug.” Naast de ondersteuning van een gebarentolk is er mobiele ringleiding aanwezig bij de concerten.

Een EI-genzinnig uilskuiken

Het verhaal van Uilskuiken begint met een ei. Daar begint immers alles mee. Of nou ja, volgens sommigen met een kip. Van wie dit ei is, is de grote vraag. Plots klinkt er een eigenzinnige melodie. Scheurtjes, barstjes en kraakjes doen het ei breken. Er komt een pluizig, wonderlijk diertje uitgekropen… Het uilskuiken kijkt zijn grote ogen uit en als het zijn snavel opent… blijft het oorverdovend stil.

Uilskuiken is er voor iedereen vanaf zes jaar. Online kunnen kinderen met behulp van filmpjes van Bianca van der Horst alvast de gebaren van het ‘Uilskuikenlied’ oefenen. Zo kan iedereen tijdens het concert meedoen. “Het gebarenlied is voor iedereen leuk om te doen. Ons doel is dat iedereen met hetzelfde mee kan doen en op deze manier samen iets bijzonders in de concertzaal kan ervaren,” aldus Monique Wijnker, educatiemedewerker van het orkest.

Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: www.hetgeldersorkest.nl en www.ovho.nl

Arnhem | Musis, zondag 9 februari 11.00 uur, 10.00 uur instrumententuin

Deventer | Deventer Schouwburg, zondag 16 februari 11.00 uur, 10.00 uur instrumententuin
Apeldoorn | Orpheus, zondag 16 februari 15.00 uur, 14.00 uur instrumententuin