Eerste provinciale weg met geluidsreducerend en circulair asfalt 

Provincie Gelderland heeft op de N796 Leuvenumseweg de toplaag van het asfalt vervangen door geluidsreducerend, circulair asfalt. Dit unieke asfaltmengsel bestaat voor 60% uit gerecycled asfalt en is bij lage temperatuur geproduceerd. Het stoot aanzienlijk minder CO2 uit en reduceert het geluid.

Duurzaamheid is voor de provincie Gelderland geen keuze. Gedeputeerde van der Wal licht toe: “ we willen als provincie het goede voorbeeld geven als het gaat om het verminderen van de CO2 uitstoot. Ook bij het onderhoud aan onze wegen. We zoeken daarbij naar oplossingen zodat bij de bouw en het onderhoud van wegen minder schade aan het milieu ontstaat en minder bouwstoffen nodig zijn. Dit circulair en geluidsreducerend asfalt is een mooie innovatie.”

Minder CO2

Provincie Gelderland heeft BAM geselecteerd uit de aanbesteding van januari 2019. Hierbij is gekeken naar innovatie, een zo circulair mogelijk product en dus minder primaire grondstoffen. Het nieuwe asfalt dat BAM heeft aangebracht op de 3 kilometer lange weg bestaat voor 60% uit oud asfalt. Dit nieuwe asfalt is geproduceerd op een lagere temperatuur dan gebruikelijk: in plaats van 165°C op 105°C. Dat leidt tot minder CO2-uitstoot. Ook worden bouwstoffen aan het einde van hun levensduur hergebruikt in een andere asfaltlaag. Daarmee is het wegdek van de N796 asfalt erg duurzaam.

Innoveren doen we samen

Provincie Gelderland zoekt nieuwe antwoorden op duurzaamheidsvraagstukken en werkt daarin graag samen met marktpartijen die durven te innoveren. Omdat het voor ondernemers lastig is om het gat te overbruggen tussen prototype en introductie op de markt, helpt de provincie daarbij door de eerste klant te zijn van innovatieve producten en diensten. Het circulair reducerend asfalt van BAM is zo’n product.