Koninklijke onderscheiding voor Hans Lammertink

Lochem – Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op vrijdag 1 november een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Hans Lammertink uit Lochem. Dit gebeurde bij de viering van 40 jaar publieksopenstelling van Sterrenwacht Phoenix aan de Ampsenseweg 10 in Lochem.

Publiekssterrenwacht Phoenix
Hans Lammertink is vanaf de oprichting in 1976 vrijwilliger bij Publiekssterrenwacht Phoenix als penningmeester en vanaf 2002 ook als voorzitter. Bij alle initiatieven en activiteiten was en is hij betrokken. Hij is een deskundig amateurastronoom, vraagbaak voor publiek en medewerkers. Verder is hij betrokken bij bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten, thema-avonden en promotieactiviteiten in Lochem en omgeving. Hij is spreker bij “ radiopraatjes” voor de regionale en lokale omroepen en technisch adviseur voor sterrenkundige apparatuur. Zijn omgeving roemt hem om zijn betrouwbaarheid, deskundigheid en inzet. Daarbij staat verbinding centraal.

Biljartsport
Hans Lammertink houdt zich ook bezig met de biljartsport. In 2010 werd hij bestuurslid bij Biljartbond LOGO (Lochem/Goor). Hij ondersteunt en adviseert de bestuursleden bij het maken van reglementen en helpt de penningmeester bij het maken van de jaarverslagen. Ook verzorgt hij onder andere de prijsuitreiking bij competities en de opstelling van competities voor het nieuwe seizoen. De Biljardbond waardeert zijn inzet en de manier waarop hij vergaderingen democratisch laat verlopen. Maar ook de communicatie naar de achterban van de 40 aangesloten verenigingen. Hans Lammertink speelde een grote rol in de overgang van 4 Lochemse biljartverenigingen naar 1 vereniging. Hij was voorzitter van biljartvereniging TOP en maakte zich er sterk voor om de biljartsport in de regio te houden, te stimuleren en te ontwikkelen. Deze succesvolle overgang kreeg in 2015 een officieel karakter als Biljartclub Bousema te Lochem. Daar is Hans Lammertink voorzitter.

Kapittel voor de Civiele Orden
De heer Lammertink wordt gekwalificeerd als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”. Zijn inspanningen met als zwaartepunt de activiteiten voor de Publiekssterrenwacht Phoenix zijn voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om de heer Lammertink te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.