Woningen in plaats van bedrijven aan Hanzeweg

Lochem – Het ontwerpbestemmingsplan is klaar en ligt, samen met het beeldkwaliteitplan, ter inzage. Op een unieke plek in de gemeente Lochem, tussen het Twentekanaal en rivier de Berkel, wordt een gedeelte van het bedrijventerrein Hanzeweg vervangen door woningen. Hier komt de nieuwe woonwijk Kop van Oost.

Wethouder Bert Groot Wesseldijk is trots op het ontwerpbestemmingsplan dat er nu ligt. Bij het ontwerp van het gebied is gekeken naar de ontstaansgeschiedenis en is inspiratie uit de omgeving gehaald. Onderdelen uit het industriële verleden en Berkeloord zijn vertaald in de architectuur en de openbare ruimten. Het wordt een herkenbare en samenhangende woonbuurt. Groot Wesseldijk: “Het is een unieke plek. Drie minuten lopen van het centrum en tussen het Twentekanaal en de Berkel. Er komen ongeveer 120 verschillende woningen, met meerdere karakters. Deze nieuwbouw zorgt ook voor doorstroming op de woningmarkt.”

Wonen aan water en tussen het groen

Voor de herinrichting van dit gebied werkt de gemeente Lochem samen met ontwikkelaar Explorius. Er is de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan een economisch uitvoerbaar plan. Daarbij is de inbreng van de buurt meegenomen. Het ontwerp heeft appartementen en rijwoningen aan de kant van het Twentekanaal en twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen aan de Berkelzijde. Tussendoor groene hoven met een collectieve woonsfeer.

Bestemmingsplan ter inzage

Het stedenbouwkundig plan Kop van Oost is in het voorjaar van 2017 tot stand gekomen. Het huidige ontwerpbestemmingsplan is daarvan een juridische vertaling en ligt zes weken ter inzage op het gemeentehuis in Lochem en in Gorssel. Na deze periode worden eventuele zienswijzen verwerkt. Daarna gaat het plan naar de gemeenteraad.