Bijzonder late nachtvorst gemeten in Juli

Afgelopen nacht was het bijzonder koud. Aan de grond, op 10 cm hoogte, werd in het Overijsselse Twente nachtvorst gemeten. De temperatuur daalde naar -0,7 graden. Eerder deze maand op 4 juli kwam het in het oosten van Nederland ook al tot nachtvorst. Vorst aan de grond is bijzonder in de julimaand en komt slechts één keer in de zes jaar voor.

Vorige week werd zelfs een kouderecord genoteerd. Op weerstation Twenthe was het aan de grond -1,6 graden. Niet eerder werd in juli zo’n lage temperatuur op klomphoogte gemeten. In de Achterhoek noteerde weerstation Hupsel die nacht -0,2 graden. In Gelderland was sinds het begin van de metingen in de julimaand nog niet eerder vorst gemeten. Afgelopen nacht bleef het daar een halve graad boven nul.

Nachtvorst in juli zeldzaam?
Vorst aan de grond wordt in deze tijd van het jaar ook wel ‘nachtvorst’ genoemd en is in juli vrij zeldzaam. Sinds het begin van de waarnemingen op klomphoogte (10 cm boven de grond) in 1971 is het nog maar acht keer voorgekomen in juli. Het komt ergens in het (binnen)land eens per 6 jaar voor. Tot dit jaar moeten we terug naar 9 en 10 juli 2015, toen het eveneens op meetpunt Twenthe -0,9 en -1,3 graden werd op 9 en 10 juli.

In 1971 kwam het in Rotterdam en Valkenburg zelfs op 19 juli nog tot een graadje nachtvorst. Tijdens de hoogzomerperiode tussen 20 juli en 20 augustus is nog nooit nachtvorst gemeten.