Warmste 25 juni ooit gemeten in De Bilt

In De Bilt steeg de temperatuur om 16:20 uur naar 33,1 graden en daarmee is het officieel de warmste 25 juni ooit gemeten. Het oude record dateert uit 1976, toen noteerde het hoofdstation 32,9 graden. In het hele land is het volop tropisch, alleen aan de Zeeuwse kust is de 30 graden nog niet gehaald. De hoogste temperatuur is tot dusver gemeten in Hupsel met 36,5 graden.

Het is alweer het zesde warmterecord voor De Bilt dit jaar, waarvan vier in februari vielen en eentje eerder deze maand. Tot kouderecords is het nog niet gekomen.

De hoogste temperatuur in het hele land is tot nu toe 35,X graden in het Achterhoekse Hupsel. Over de hele junimaand werd het alleen in 1947 warmer dan vandaag. Op 27 juni van dat jaar liep de temperatuur op naar 37,8 graden in Wageningen en 37,9 graden in Venlo. Verder werd het in 1976 op 24 juni in IJmuiden 36,5 graden. De kans is groot dat we net over deze laatste waarde gaan vanmiddag.

Krijgen we een hittegolf?
Voor een hittegolf is een serie van 5 zomerse dagen (25 graden of warmer) en drie tropische dagen (30 graden of warmer) nodig. De teller staat vandaag in De Bilt op 3 zomerse en 2 tropische dagen, dat moeten er respectievelijk 5 en 3 worden en dat lijkt niet te lukken. De wind draait morgen namelijk naar het noorden en daardoor wordt de 25 graden net niet gehaald.
Wel is morgen, woensdag, sprake van een lokale hittegolf in Limburg. Arcen noteert dan de 5e zomerse dag en heeft al 3 tropische dagen te pakken. Donderdag volgen mogelijk ook het oosten van Brabant, Zuid- en Midden-Limburg en de Achterhoek. De regionale hittegolf in het oosten en zuidoosten kan tot en met zondag aanhouden.

Plaknachten
Het zijn niet alleen de dagen die heet verlopen, ook de nachten verlopen behoorlijk warm: de zogenaamde tropennachten. We spreken van een tropennacht als de temperatuur niet onder de 20 graden uit komt. In Eindhoven werd het afgelopen nacht niet kouder dan 22,9 graden! Of het ook een junirecord wordt (warmer dan 21,6 graden) is nog de vraag, dan moet het ook vanavond laat warm blijven.

Records
Er werd deze week vaak gesproken over het all-time warmterecord van 38,6 graden, daterend van 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld. Ook kwam het all-time junirecord ter sprake, 37,9 graden in Venlo, gemeten op 27 juni 1947. Deze records gaan voorlopig de ijskast in, maar wie weet komt er dit jaar nog een kans. Overigens worden in Duitsland en Frankrijk wel 40-ers gehaald. De verzengende hitte houdt daar langer stand. In Frankrijk kan het deze dagen plaatselijk 44 graden worden. Dat is een verpulvering van het junirecord, dat nu op naam staat van 41,5 graden, gemeten op 21 juni 2003. Tevens komt de hoogst gemeten temperatuur ooit in het geding, namelijk 44,1 graden op 12 augustus 2003.