Bestrijding eikenprocessierups provinciale wegen duurt langer

Regio – De bestrijding van de eikenprocessierups langs provinciale wegen gaat nog enkele weken duren. Net als vorig jaar zijn er rupsen van verschillende leeftijden en zijn er ondergrondse nesten. De preventieve bestrijding heeft hierdoor minder gewerkt. Gevolg is dat het wegzuigen van nesten soms een keer herhaald moet worden op diverse plaatsen. De bestrijding gebeurt op basis van prioriteit.

Volgorde verwijdering langs provinciale wegen

Er wordt prioriteit gegeven aan evenementen waar veel mensen op af komen, zoals de 4-daagse in Nijmegen. Hier worden alle rupsen zoveel mogelijk verwijderd. Daarna zijn locaties aan de beurt waar kwetsbare personen komen zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Vervolgens drukke plaatsen zoals bushaltes en carpoolplaatsen en daarna drukke fietsroutes. Tot slot gebeurt de bestrijding bij de overige plaatsen. Door de harde wind afgelopen tijd zijn er al haartjes verspreid. Er kunnen dus haartjes en rupsen in het gras zitten. Advies is dan ook om niet in de buurt van eiken in de bermen te gaan zitten of er met een camper te gaan staan.

Bestrijding gericht op verwijderen van alle nesten

De bestrijding gaat meer tijd kosten dan eerdere jaren. Opzet is dat alle nesten worden verwijderd die later nog overlast kunnen geven. De haren blijven 7-8 jaar actief, ook als de vlinder al gevlogen is en voorkomen moet worden dat later die haren nog bij een harde wind of storm gaan verwaaien of met sneeuw uit de boom vallen. Gelderland zet inmiddels twee keert zoveel mensen en machines in.

Meer informatie

https://www.gelderland.nl/Eikenprocessierups voor meer informatie over waar de bestrijding plaats vindt. Meer informatie over eikenprocessierupsen is te vinden op https://www.oakie.info/ Meer informatie over wat te doen als iemand in aanraking komt met haartjes van de eikenprocessierupsen.