Harfsen stond 3 dagen op z’n kop

Harfsen – Het waren drie dagen vol plezier, muziek, gezelligheid en spelletjes. De Oranjevereniging Harfsen-Kring van Dorth kijkt terug op een zeer geslaagd Harfsens Feest.

Donderdagavond
Donderdagavond werd er om 19:00 uur gestart met de buurtspelen. In en rond de tent en in het Rad van Avontuur waren acht buurten aan het strijden voor de titel wie er dit jaar de beste buurt is van het Harfsens Feest. De competitie begon met klootschieten, klaverjassen, op de camping, ten val brengen en party games. Nadat Johan Wichers de Schutterskoning van 2018 de kermis heeft geopend werd er aansluitend het spel variété gespeeld met als thema Musical. Daarna gaf Free Willy een spetterende show tot in de late uurtjes.

Vrijdag
Kinderoptocht
Vrijdagochtend werd er alweer vroeg gestart met een vossenjacht voor de basisschoolkinderen. ’s Middags was de kinderoptocht onder muzikale begeleiding van Soli Deo Gloria. De kinderoptocht was een bonte verschijning door het dorp met prachtige versierde en verklede kinderen.

Buurtspelen
Vrijdagmiddag was het tijd voor de tweede ronde van de buurtspelen. Alle acht buurten gingen verder strijden om de titel voor de beste buurt van het Harfsens Feest. Het was nu tijd voor jeu des boules, tel- en duwspel, quiz en creatief onderdeel. Bij het creatieve onderdeel was het thema “Straattheater door de jaren heen”. Het was een mooie verschijning en het creatieve gehalte van de buurten was hoog. Daarna werd er in de tent de quiz-kahoot gespeeld. De buurten konden via een telefoon antwoord geven op de vragen. In verband met code oranje hebben wij de band De bankdirecteuren in de tent laten spelen. Verschillende Harfsenaren gingen samen met de band optreden, de sfeer zat er goed in. Vrijdagavond stond in het teken van “Housewarming” Het Jong Harfsen Feestteam en Mr Jingles zorgde ervoor dat het één groot feest werd.

Zaterdag
Het schuttersfeest
Het zaterdagprogramma begon in alle vroegte met het vogelschieten bij de familie Klumpenhouwer. Maar liefst 264 deelnemers hadden zich ingeschreven voor het vogelschieten en bij het kaartschieten 113 dames en 36 mannen. Er waren dus ruim 400 deelnemers present. Om 8:30 werd het eerste schot gelost door de Schutterskoning van 2018, Johan Wichers. Na 117 schoten werd de kop naar beneden geschoten door Bas Korterink. Daarna volgende Henk broekgraden met de staart, Wesley Maquiné met de rechter vleugel en Joris Slagman met de linker vleugel. Het verlossende schot kwam naar 587 schoten. Erik Plekkenpol schoot de vogel naar beneden, hij mag zich Schutterskoning van 2019 noemen. Hierna ging de stoet richting de tent waar het schuttersfeest los barste onder leiding van de 100% powerband.

Middagprogramma
Na het schuttersfeest was het tijd voor het finalespel van de buurtspelen. Dit spel zou gespeeld worden door de jongen t/m 18 jaar. Helaas waren we door het weer genoodzaakt om dit spel te laten vervallen. De Deurdweilers speelde na het schuttersfeest in de tent. Het dweilorkest dat nét even anders is. Om 16:00 maakte de jeugd plaats voor de 66-plussers op de baan van de botsauto’s. Vele opa’s en oma’s en andere 66-plussers hadden brede glimlachen op hen gezicht. Na zoveel jaren wederom rijden in de botsauto’s was het een hele belevenis en zeker voor herhaling vatbaar. Daarna was er live muziek op de punaise naast de feesttent van de partyband Heer en Meester.

Optocht
Om half 8 was het alweer tijd voor de start van de optocht, onder muzikale begeleiding van Soli Deo Gloria. De optocht ging door het dorp met voorop de koets van Schutterskoning Erik Plekkenpol. Voordat de prijsuitreiking van de optocht bekend werd gemaakt, werden de buurtspelen en straatversiering bekend gemaakt. Het plaatselijk belang deelde ook dit jaar weer een prijs uit voor de leukste straatversiering. Het was spannend, want het ging tussen 3 straten. De Lochemseweg (richting de Jufferdijk), Zonnedauw en de Sleedoorn. Maar uiteindelijk ging de prijs toch naar de Sleedoorn. Daarna was de uitslag van de buurtspelen. De derde plek was voor ‘t Broek, de tweede plek voor de Koekoek en de winnaar van de buurtspelen 2019 was Centrum Zuid West.
De optocht werd gejureerd door zes mensen en werden als eerste de prijzen uitgereikt voor de categorie loopgroepen. Bij de loopgroepen was de derde plek voor te zat om te lopen, de tweede plek voor #metoo en de eerste plek was voor het strijkorkest. Daarna werden de prijzen uitgereikt voor de wagens. De derde plek bij de wagens was voor de songcontest, tweede plek voor het wordt steeds gekker, heel Harfsen moet aan de groene stekker en de eerste plek ging naar de Heren van Dorth met het witwassen. Tevens werd er nog een prijs uitgereikt aan groep 8. Na de prijsuitreiking maakte Soli Deo Gloria zijn nieuwe orkest bekend. Het nieuwe orkest krijg de naam Het Havre. Daarna stond in een bomvolle tent de band The Roussers te spelen. Ze zette een geweldige show neer tot in de late uurtjes.

Vrijwilligers
Net als vorig jaar hebben we ook dit jaar gebruik gemaakt van vele vrijwilligers. Zowel achter de bar als met het opruimen, iedereen hielp de Oranjevereniging massaal mee. Waardoor het ook dit jaar allemaal weer goed verliep. We willen de vrijwilligers dan ook super bedanken voor hen inzet. Zonder hun inzet was het feest niet zo geslaagd geweest.

Uitslagen van de buurtspelen:
1) Centrum Zuid West
2) De Koekoek
3) ‘t Broek
4) Klokkebuurt
5) Veldhoek
6) Kring van Dorth
7) Centrum Noord en De Schoolt

Kaartschieten mannen:
1) Mark ter Maat
2) Han Veldink
3) Peter Zoetbrood
4) Jan Rouwenhorst

Kaartschieten vrouwen:
1) Irene groot Hulze
2) Jeanet Elkink
3) Janneke Enderink/Kim de Greef
4) Mila Kalfsterman