Na het weekend hoogzomers

Op grote delen van het Europese vasteland is sprake van een hittegolf met temperaturen ruim boven 30 graden. Na een wisselvallig weekend krijgt volgens MeteoGroup ook Nederland volgende week te maken met zomerweer. Woensdag worden tropische temperaturen verwacht. Stabiel zomerweer zit voorlopig niet in de pijplijn, want onweer ligt ook komende week op de loer.

Een hittegolf teistert al dagen Centraal- en Oost-Europa. Zo is het sinds 9 juni in Oost-Duitsland, Polen, Tsjechië en de lagere delen van Oostenrijk bloedheet met 30 tot 35 graden. Op de grens tussen de hitte en de koele oceaanlucht ontstonden afgelopen dagen boven Duitsland en Polen heftige onweersbuien met hagelstenen en zware windstoten. Ook in Italië en de Balkanlanden is het heet, maar daar is dit uiteraard minder uitzonderlijk. Opmerkelijk is dat het in Spanje en Portugal afgelopen dagen maar een graad of 25 was. De hittegolf in Centraal- en Oost-Europa blijft aanhouden en in tegenstelling tot vorig jaar doet West-Europa niet mee. Toch komt daar na het weekend tijdelijk verandering in.

Wisselvallig weekend
Na een grijze start met hier en daar wat regen en langs de kust een onweersbui, breekt vrijdagmiddag de zon flink door. Het wordt aangenaam zomers weer met in het binnenland temperaturen rond de zomerse 25 graden. Limburg komt op 26 graden uit, terwijl het op de stranden door zeewind frisser is met 20 graden. Vanavond is het op de meeste plaatsen nog droog. Vannacht wordt het snel bewolkt en trekken flinke regenbuien het land binnen. Het kan goed plenzen en lokaal is ook een klap onweer mogelijk. Het koelt af naar 11 tot 15 graden, koud wordt het dus zeker niet.

Zaterdagochtend is een paraplu geen overbodige luxe, want uit een regenzone boven het land kan het af en toe even stevig doorregenen. Het neerslagtotaal kan lokaal oplopen naar 20 mm of nog wat meer. Zaterdagmiddag trekken de meeste buien naar het noordoosten weg en klaart het op. Het wordt dan 17 graden op de Wadden en 23 in Limburg. Zondag wisselen flinke zonnige perioden en stapelwolken elkaar af. Lokaal ontstaat een bui, maar op veel plaatsen blijft het in de middag droog en kan genoten worden van de zon. Het wordt een graadje warmer dan op zaterdag.

Hogedrukgebied zorgt voor zomerweer
Na het weekend krijgen we te maken met een hogedrukgebied. Het wordt prachtig zomerweer met flink wat zon en er is een kleine kans op een regen- of onweersbui. Het wordt snel warmer met 20-25 graden in de kustgebieden en 26-28 verder in het binnenland. Woensdag wordt de warmste dag met in het oosten en zuiden temperaturen rond 30 graden. In Limburg wordt het zelfs volop tropisch met 31 graden. Mogelijk wordt de warmte afgestraft door onweersbuien.

In de tweede helft van de week wordt de verwachting onzeker. Storingen doen poging om de zomerse warmte uit ons land te verdrijven en dat lijkt de slagen. Dit heeft als gevolg dat de temperatuur naar beneden gaat en het (licht) wisselvallige weerbeeld terugkeert. Van langdurig zomerweer is dus voorlopig geen sprake.