Nederland gaat warmterecords verbreken, zondag 32 graden

Tropische lucht is vanuit Spanje en Frankrijk onderweg naar Nederland en bereikt ons deze zondag. De Bilt haalt morgen de eerste officiële zomerse dag en mogelijk volgt zondag direct de eerste officiële tropische dag van 2019. In het oosten en zuiden kan de temperatuur volgens MeteoGroup oplopen naar 32 graden en dat zijn recordhoge waarden voor 2 juni.

Deze vrijdag valt het in eerste instantie nog een beetje tegen met de zon, maar in de loop van de dag breken de wolkenvelden open en wordt het steeds zonniger. Het is ondanks de bewolking deze ochtend al warm, zo kwam de temperatuur afgelopen nacht op weerstation Twente (nabij Enschede) niet lager uit dan 16,7 graden. Vanmiddag stijgt de temperatuur naar 18 graden op de Wadden en 20 tot 24 graden in de rest van het land. In Limburg kan de zomerse 25 graden al worden bereikt.

Zaterdag de eerste officiële zomerse dag van 2019

Wat 24 april op een haar na niet lukte (24,9 graden), lijkt deze zaterdag wel te lukken. De temperatuur stijgt in De Bilt naar 26 graden en daarmee is de eerste officiële zomerse dag van 2019 een feit. In 2013 viel de eerste officiële zomerse dag voor het laatst later, namelijk op 6 juni.

Dieper in het binnenland wordt het nog warmer, zo stijgt het kwik in Brabant en Limburg naar 28 graden. Op de stranden koelt het in de loop van de middag snel af tot onder 20 graden en dit komt door de invallende zeewind. Deze verkoelende bries maakt de hoge zonkracht extra gevaarlijk, omdat je niet door hebt dat je verbrandt. Met een UV-index 7 kun je binnen 15 minuten verbranden zonder in te smeren.

Tropische zondag verbreekt warmterecords
Zondag komt de temperatuur, met uitzondering van het Waddengebied, op grote schaal rond 30 graden te liggen en dit betekent een tropische dag. De kans is circa 60% dat het meteen tot een vroege officiële tropische dag komt in De Bilt. Omdat er een stevige zuiden- tot zuidwestenwind staat blijft zeewind lange tijd uit op de stranden, waardoor het ook daar heet kan worden met 28-30 graden.

In het oosten en zuiden wordt het 32 graden en dit zijn recordhoge temperaturen voor 2 juni! Het warmterecord over alle KNMI-weerstations staat op naam van Winterswijk in 1947. Het werd toen 31,9 graden op het Achterhoekse weerstation. Het Drentse Eelde kwam op 31,4 graden uit en Maastricht noteerde 30,8 graden. De kans is groot dat we over deze waarden heen gaan zondag.

Ook in De Bilt was het op 2 juni 1947 recordwarm met 29,5 graden. De kans is 80% dat deze waarde wordt overschreden en komende zondag de warmste 2 juni sinds 1901 wordt.