Op 3 na koudste Dodenherdenking ooit

Dodenherdenking was in 34 jaar tijd niet zo koud als vandaag. In De Bilt steeg de temperatuur naar 10,2 graden. Op 4 mei was het volgens MeteoGroup sinds 1946 alleen in 1957 (10,0graden), 1985 (8,7 graden) en 1979 (7,9 graden) nog kouder. Op de recordkoudeDodenherdenking in 1979 lag er in het noorden van het land zelfs 4 cm sneeuw. Vandaag viel voor het eerst in de 40 jaar tijd die volgde weer sneeuw die bleef liggen in mei. Op het Drielandenpunt lag vanochtend 4 cm.

Arctische lucht is uitgestroomd over Nederland en dat hebben we gemerkt. Afgelopen nacht en deze vroege ochtend was het plots een beetje winter in de Limburgse heuvels. Boven 250 meter hoogte viel smeltende sneeuw en werd het lokaal zelfs een beetje wit, zoals in Vijlen en Vaals. Op de Vaalserberg (Drielandenpunt, 322 meter hoogte) viel maar liefst 4 cm sneeuw! Meer sneeuw viel in de Hoge Venen, de Eifel en het Sauerland. Lokaal 10 cm.

In 2013 werden voor het laatst in mei sneeuwvlokken gezien, toen zelfs op 23 mei. Maar het laatste sneeuwdek was 40 jaar geleden! Op 4 mei 1979 lag er in de ochtend in het noorden en in de Limburgse heuvels 4 cm sneeuw. Het werd deze dag maar 6 tot 8 graden, daarmee is het nog steeds de koudste Dodenherdenking ooit. Bijzonder was de sneeuwval op Bevrijdingsdag 1957. In Vaals lag een sneeuwdek van 15 cm!

Gevoelstemperaturen net boven nul tijdens herdenking
Vanmiddag trokken talrijke winterse buien over het land met hagel, natte sneeuw, een klap onweer en flinke windvlagen. Het was hooguit een graad of 10, terwijl de normale temperatuur in deze tijd van het jaar 17 graden is. Tijdens buien koelde het zelfs af tot 4 graden.

De meeste buien verlaten vanavond ons land. Tijdens de Nationale Dodenherdenking kan een warme winterjas geen kwaad. Het is op veel plaatsen droog, in het oosten en zuiden is de kans op een winterse bui het grootst. Met een graad of 6 is het koud. De gevoelstemperatuur ligt door de koude wind maar enkele graden boven nul.

Koude nacht met vorst
Komende nacht wordt het koud met temperaturen dicht bij het vriespunt. Aan de grond vriest het op grote schaal. De laagste temperaturen worden verwacht boven de zandgronden van Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel, zelfs op normale waarneemhoogte (1,5 m) kan het afkoelen tot -1 graad. Aan het water is het enkele graden minder koud. Normaal is het begin mei ’s nachts 6 tot 9 graden. Het is raadzaam om zomerplantjes en fruitbomen te beschermen tegen de vorst. In 2011 begon Bevrijdingsdag voor het laatst met vorst. In De Bilt lukte dit net niet, maar in het Drentse Eelde vroor het 3,2 graden.

Komende nachten blijft het koud, vooral in de nacht van maandag op dinsdag kan het regionaal opnieuw tot vorst komen.