Koninklijke Erepenning voor vereniging PEKLO

Lochem – Ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan kreeg vereniging PEKLO op zaterdag 20 oktober een Koninklijke Erepenning. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte de erepenning uit tijdens de PEKLO Jubileumshow.

Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging Lochem en omstreken (PEKLO) zet zich in voor het in stand houden van Nederlandse diersoorten. Daarbij werkt ze nauw samen met de landelijke organisatie Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN). De vereniging onderhoudt contacten met de Duitse zustervereniging uit Nordhorn. Over en weer bezoeken leden elkaars shows en kijken bij elkaar in de keuken. PEKLO is een vereniging waar de vrijwilligers via commissies alle activiteiten zelfstandig uitvoeren. Het bestuur zorgt voor de koers en het beleid.

Jong en oud
PEKLO organiseert elk jaar een tentoonstelling en jongdierendag. Ze betrekt jong en oud bij de vereniging en de dieren. Zo zijn er regelmatig contacten met zorginstelling De Lichtenvoorde. Vrijwilligers gaan met hun dieren op bezoek bij patiënten zodat zij ze kunnen aaien of op schoot nemen. De ervaring is dat ouderen daar echt van opfleuren. PEKLO geeft ook voorlichting op scholen en bij evenementen over het houden van kleindieren. In het huidige digitale tijdperk is omgaan met dieren, natuur en alles wat daarbij komt kijken belangrijk. Dieren hebben aandacht en verzorging nodig en geven veel warmte terug. Ze brengen jong en oud letterlijk en figuurlijk in beweging.

Respect en waardering
Een Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen of aan sportverenigingen die het vijftigjarig bestaan of een volgende 25 jaar vieren. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.