Gemeente Lochem doneert 180 computers aan de computerbank

Op de foto staan in beeld op de voorgrond: Manfred den Adel (initiatiefnemer computerbank), Ingrid de Pagter (wethouder Participatie) Op de achtergrond links en rechts: Peter ten Cate (vrijwilliger computerbank) en Hugo Schoute (Stichting Welzijn Lochem)

Lochem – Op 4 april overhandigde wethouder Ingrid de Pagter (Participatie) de eerste van 180 afgeschreven gemeentelijke computers aan de vrijwilligers van de computerbank. De computerbank ontvangt af en toe computers van bedrijven en particulieren. Vrijwilligers maken ze ‘schoon’ en installeren nieuwe software om ze gratis weg te geven aan mensen die ze nodig hebben maar ze zelf niet kunnen betalen. De computerbank is nog opzoek naar goede flatscreen beeldschermen, toetsenborden, muizen en kabels.

Doorzettingsvermogen
De computerbank is een initiatief van Lochemer Manfred den Adel en startte in 2017 met behulp van een subsidie voor burgerinitiatieven. Sindsdien is hij bezig om de computerbank op te bouwen, steen voor steen. Want, hoe kom je aan gratis computers? Hoe beoordeel je of iemand in aanmerking komt? Welke mogelijkheden om aan een gratis computer te komen zijn er al? Mag je een computer zomaar demonteren? En hoe ga je om met persoonsgegevens op oude computers?

Personeelsgegevens en afval regels

Dat er zoveel bij het initiatief kwam kijken, had niemand verwacht. De personeelsgegevens konden met een programma worden verwijderd maar de gemeente Lochem wilde hiervan natuurlijk wel een bewijs hebben. Er werd een certificaat gemaakt en een protocol geschreven zodat de kans dat persoonlijke data ooit ‘op straat’ komt te liggen, uitgesloten is.
Daarnaast zijn kapotte computers zijn elektronisch afval en mogen niet zomaar gedemonteerd worden. Daarom wordt er voor het afvoeren van kapotte computers samengewerkt met een bedrijf dat in het bezit is van het zogenoemde WEEELABEX certificaat. Dit zorgt ervoor dat computers die kapot zijn volgens de strengste regels wordt verwerkt.

Hardware en software

“We zijn er nog lang niet! Behalve computers zijn er ook nog beeldschermen, toetsenborden, muizen en kabels nodig. Die zitten er helaas niet bij” zegt Peter ten Cate. Wie deze over heeft, kan ze inleveren in het Stadhuus, Markt 3 in Lochem. Peter haakte al vroeg aan bij het initiatief en helpt Manfred.

Een computer heeft natuurlijk ook legitieme software nodig en die aanschaffen daar is geen geld voor. Er is geprobeerd om via het bedrijf Techsoup ‘gratis’ aan software te komen. Hiervoor is het echter nodig dat de Stichting Repair Club Lochem een zogenaamde ANBI status verkrijgt.

Doelgroep en drempel

Een hulpbank binnenlopen doe je niet zo gemakkelijk. Je wilt niet te koop lopen met het feit dat je iets niet zelf kunt betalen. Doe je dat wel dan word je gevraagd om veel persoonlijke gegevens en moet je aantonen dat je echt niet genoeg inkomen hebt. Bij de computerbank werkt het anders. Iedereen kan vrijblijvend binnenlopen bij Repair Café Lochem en aan Manfred vragen wat hij zou kunnen doen voor je. Via het Repair Café kun je ook je computer laten repareren. Deze service is gratis maar er is wel een vrijwillige bijdrage voor mensen die dat kunnen betalen. Je betaalt wel voor onderdelen die moeten worden gekocht. Er wordt gewerkt vanuit vertrouwen en niet gevraagd naar inkomen. Wel worden wat persoonsgegevens gevraagd als er een computer wordt verstrekt om bij te houden waar de computer zich bevindt. Uiteraard worden deze gegevens nooit aan anderen verstrekt.

3 man sterk

De computerbank telt inmiddels 3 vrijwilligers en is onderdeel van Stichting Repair Club Lochem. Gert Kok (voorzitter Stichting Repair club Lochem) heeft met het Repair Café een werkplek getimmerd. De computerbank heeft hiermee een solide locatie in het Stadshuus gekregen. Peter ten Cate is sterk in de IT uitvoering maar ook erg goed met teksten en denkwerk. Rick Uiterwaard is onlangs aan het team toegevoegd en wil ook graag zijn steentje bijdragen.

“Veel mensen hebben goede ideeën maar niet iedereen heeft het doorzettingsvermogen om ze te verwezenlijken. Manfred is het ondanks alle tegenslag en gezondheidsproblemen gelukt om de juiste mensen om zich heen te verzamelen om hem te helpen. Ik ben heel trots op hem dat hij zover gekomen is. Dat de gemeente Lochem nu zoveel computers doneert getuigt van veel vertrouwen in het initiatief”, aldus Hugo Schoute, opbouwwerker Stichting Welzijn Lochem.

Wethouder Ingrid de Pagter sluit zich hierbij aan: “De computerbank is een prachtig initiatief. Het zorgt ervoor dat mensen mee kunnen doen. Ook het feit dat de computers hergebruikt worden en dat hier sprake is van een inwonerinitiatief, vinden we als gemeente belangrijk. Ik vraag ook graag nog even aandacht voor de regelingen die er zijn voor inwoners die weinig te besteden hebben. Die zijn te vinden op www.checkwaarjerechtophebt.nl”.