Asscher bezoekt Lochem

Lochem – PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat er 300 miljoen wordt geïnvesteerd in bibliotheken, buurthuizen, sportvelden en andere voorzieningen in regio’s met een krimpende bevolking.

Asscher bezoekt vandaag Lochem, Ulft en Doetinchem in de Achterhoek. Het bezoek staat in het teken van de beschikbaarheid van betaalbare woningen en de leefbaarheid van de regio.

Asscher: “Je wil zeker zijn van een fijne buurt om in te wonen. Met een buurtwinkel, een bibliotheek, een school in het dorp en goede zorg in de buurt als je dat nodig hebt. Maar in veel regio’s met een krimpende bevolking staan die voorzieningen onder druk. Nu het weer zo goed gaat met Nederland moeten we investeren in die voorzieningen. Dat geld ligt op de plank en moet per direct beschikbaar worden.”

Het geld komt uit een bestaand potje van 950 miljoen voor regionale projecten. Een deel daarvan is al uitgegeven, vooral aan projecten in de grote steden. Voor het overige geld is nog geen bestemming. De PvdA wil dat minimaal 200 miljoen uit dit potje naar voorzieningen in zogenaamde krimp-regio’s gaat en dat er 100 miljoen euro uit het ov-budget gebruikt wordt om alle dorpen in Nederland bereikbaar te houden. Bijvoorbeeld door regionale buslijnen te verbeteren.