Plan voor boulderblok op plein voor gemeentehuis

Lochem – Een boulderblok in Lochem. Dat is de wens van Stichting Boulderblok Lochem. De stichting vroeg een vergunning aan voor het plaatsen. Bij een zoektocht van stichting en gemeente naar een geschikte plek voor het blok kwam het plein voor het gemeentehuis in beeld.

De gemeente werkt aan plannen om het plein groen, duurzaam en educatief te maken. Die plannen houden rekening met een veranderend klimaat en de belangen van versterken van de biodiversiteit en van ontmoeten en bewegen. Het boulderblok zou daar prima passen.

Uitnodiging om te bewegen
Een boulderblok is een klimobject van ongeveer 3,75 meter hoog dat jong en oud uitnodigt om te klimmen en bewegen. Je kunt er zonder touwen verschillende routes op klimmen. Die zijn ook aan te passen, zodat de routes niet snel gaan vervelen. Het blok is bestand tegen alle soorten weer, maar heeft natuurlijk wel onderhoud nodig. De stichting zal daarvoor zorgen.

Vrijstelling bestemmingsplan
Het college besloot deze week vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Daarmee kan de vergunning voor het plaatsen van het boulderblok verleend worden. Direct omwonenden ontvingen bij de aanvraag voor de vergunning een brief over de plannen. Dit leidde niet tot reacties.

Hoe verder?
Naar verwachting is half december bekend of er bezwaren zijn tegen de vergunning. Zijn ze er niet, dan is de vergunning onherroepelijk en kan de stichting het boulderblok gaan plaatsen. Er komt dan ook een officiële opening. Dit najaar gaat er via het college een raadsvoorstel over de inrichting van de buitenruimte naar de raad. Naar verwachting komt er uiterlijk volgend voorjaar een inloopbijeenkomst over dit bredere plan. Deze bijeenkomst is voor alle inwoners van Lochem.