Zondagmiddagwandeling op Oolde

Foto: Alie Arfman

Laaren – Oolde ligt in Laren. Het is van oorsprong een Havezate, dat wil zeggen dat het een versterkt huis, hofstede of hoeve was. Het is nu een rijksmonument. Oolde is ook de naam van de buurtschap.

Het is voor het eerst dat natuurorganisatie IVN hier een wandeling kan organiseren. Op het landgoed woont namelijk Cathrien Van Verschuer met haar gezin. Zij is een van de nieuwe natuurgidsen van IVN afdeling noord-midden-Achterhoek. De wandeling is op zondag 10 september om 14.00 uur en start bij het koetshuis. Daar is ook parkeergelegenheid.

Het huidige huis Oolde is van 1663. De tuinen en bossen bij het landgoed zijn twee eeuwen later ontworpen door Hendrik Copijn. Zijn ontwerpen kenmerken zich door zichtassen, soms met een doorkijk naar het huis. Vaak zijn 7 gelijke bomen bij elkaar geplant. En de vijver is zo aangelegd dat het lijkt of er geen einde aan komt. In het park staat een verscheidenheid aan bomen, struiken en varens.

Door de droogte van de afgelopen jaren was een groot aantal beuken zo verzwakt dat ze vervangen moesten worden. Als vervangende bomen zijn nu lindes geplant. Deze bomen kunnen iets beter tegen de droogte.

Het ontwerp van Copijn is ook nu nog de leidraad bij het onderhoud van het gebied. De IVN gidsen vertellen er meer over. Zij gaan ook in op de geschiedenis van Oolde en de flora en fauna. De wandeling gaat rond het landgoed en het bos aan de overkant van de weg. Goed uitkijken, de oversteek is niet erg overzichtelijk!

Aan het einde van de wandeling, na ongeveer anderhalf uur, is er bij het koetshuis thee en koffie en nadere informatie. De wandeling is gratis, maar een vrije gift is welkom. Aanmelden is niet nodig. Het adres is Ooldselaan 17 te Laren. Info bij de hoofdgids aliearfman@live.nl.