Watertoer Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Water Natuurlijk waterschap Rijn en IJssel Watertoer

Water Natuurlijk organiseert in de eerste twee weekenden van maart een watertoer. Inwoners maken op deze dagen kennis met het werk van het waterschap, de uitdagingen en met de kandidaten van Water Natuurlijk. Op 15 maart zijn de waterschapsverkiezingen. Meestemmen over de toekomst van ons waterbeheer is van belang. De watertoer maakt het waterbeheer rond thema’s als droogte, vismigratie en natuurbeheer op een laagdrempelige manier zichtbaar.

Per stroomgebied een thema
De activiteiten van de watertoer vinden plaats in een of meer stroomgebieden van waterschap Rijn en IJssel. Een stroomgebied wil zeggen dat een waterdruppel die in dit gebied valt en wegstroomt uiteindelijk in de rivier van dat stroomgebied terecht komt. Op 3, 4 en 5 maart is Water Natuurlijk in de noordelijke helft, in de stroomgebieden van Schipbeek, Berkel en Baakse Beek. Op 10, 11, 12 en 13 maart vinden de activiteiten plaats in het gebied van de Oude IJssel en de Rijn (Veluwe en Liemers), met een spetterende afsluiter in Arnhem. Per stroomgebied staat een thema centraal, zoals drinkbare rivieren, cultuurhistorie, agrarisch waterbeheer, landgoederen, vismigratie en droogte.

Blik op agrarisch waterbeheer en waterzuivering
Het programma is samengesteld met actieve kandidaten in afstemming met onder andere Natuurmonumenten, Particulier Agrarisch Natuurbeheer, Zutphen Energie, hengelsportvereniging De Rietvoorn en Nieuwe Grens. Een greep uit de activiteiten:

  • Zaterdag 4 maart duiken we de cultuurhistorie in met vloeiweiden en een oude rioolwaterzuivering in Neede, maken we een spirituele wandeling langs de Berkel en gaan we met jongeren in gesprek in Zutphen.
  • Zondag 5 maart staan onder andere circulariteit en agrarisch waterbeheer centraal in Didam.
  • Vrijdag 10 maart vragen we ons in Tolkamer af, Watersnoodramp 2053: had die voorkomen kunnen worden?
  • Zaterdag 11 maart stromen we via een natuurlijk ingerichte stad in Doesburg door naar een excursie over landgoed Hackfort in Vorden met onder andere ecohydroloog Flip Witte.
  • Zondag 12 maart gaan Arnhemmers op watersafari in de binnenstad.
  • Maandag 13 maart krijgen we grip op vismigratie in Doetinchem.

Alle activiteiten zijn gratis en aanmelden is niet nodig. De volledige watertoer staat op de website van Water Natuurlijk Rijn en IJssel: www.waternatuurlijk.nl/rijn-en-ijssel.

Groen hart voor blauw
Water Natuurlijk is de groene landelijke waterschapspartij die zich inzet voor natuur, landschap en recreatie. Water Natuurlijk zet zich in de regio in voor schoon, veilig, gezond en betaalbaar water. Antoinet Looman, lijsttrekker en huidig heemraad: ‘We kiezen voor verantwoordelijkheid nemen bij de klimaatopgaven en we zien biodiversiteitsherstel als een integraal onderdeel van het waterschapswerk. Zo werken we samen aan een veilige en gezonde leefomgeving voor mens en dier.’