Excursie Gorsselse Heide thema Geschiedenis

Meer weten over de geschiedenis van de Gorsselse Heide? ‘Toen de Gorsselse Heide nog onderdeel was van de marke Harfsen en de militairen er oefenden…’

IVN en Marke Gorsselse Heide nemen u mee door de geschiedenis van Gorsselse Heide op zondag 26 februari om 14.00 uur tijdens een excursie over de Gorsselse Heide. De start is vanaf de hoek Deventerdijk/Gerrit Slagmanstraat in Harfsen.

De Gorsselse Heide was als ‘gemeengrond’ in gebruik door boeren uit de omgeving. Schapen werden gehouden voor de lakenproductie, gagel werd gebruikt voor het bereiden van bier. Vanaf midden 19e eeuw tot 2006 was het in gebruik als militair oefenterrein. Koning Willem I en Koningin Wilhelmina namen er parades af. Tankgrachten, grote hekken, een schietbaan, oefenbaan en kogelvangers herinneren aan die tijd. In 2009 is dit gebied ‘wegens vrede’ aan Stichting IJssellandschap verkocht en nu is deze natte heide een particulier natuurgebied. Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar plekken die herinneren aan deze geschiedenis.

Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De excursie duurt ongeveer twee uur. Honden kunnen helaas niet mee. Het kan nat zijn op de heide; denk aan geschikt schoeisel (evt. laarzen).

Meer info: www.markegorsselseheide.nl; www.ivn.nl/afdeling/zutphen; tel. 06 54352748.