Münster: maar liefst 6 kerstmarkten in een sfeervol historisch decor!

Eerlijk is eerlijk: nergens zijn de kerstmarkten zo sfeervol als in Duitsland. Het kan weer – en wat keken we er hard naar uit! Kies dit jaar eens voor de kerstmarkten in Münster: overal lichtjes, zachte, stemmige kerstmuziek, nostalgische kraampjes met lokale lekkernijen en verrassende kerstcadeaus. Iedereen om je heen heeft een glimlach van oor tot oor. Aanrader: maak er op je gemak een relaxte, winterse midweek van. Zo ontloop je de drukkere weekenden; en niemand hoeft na een vrolijk glaasje Glühwein de BOB te zijn. Veel winkels zijn piekfijn gedecoreerd in traditionele kerstsfeer. Elke middag weer een totaal andere Kerstmarkt? Kan heel goed, want Münster heeft er zes. Ieder met een eigen, onweerstaanbare charme. Uitbundig, intiem, als het maar feestelijk is.

Rondom het Stadhuis
De grootste en de oudste Weihnachtsmarkt. Hier begon de traditie. Het Rathaus en de gezellige binnenplaats zijn romantisch verlicht, als een fonkelende sterrenhemel. Grappige nostalgische draaimolen voor kinderen, markt met van alles wat: chique sierraden, culinaire hapjes, kunst en antiek.

Aegidiimarkt
Middelpunt van de marktkramen (ambachtelijk handwerk, zoete en hartige lekkernijen) is een fraaie, houten piramide en een grote kerststal met de bekende hoofdrolspelers. Een intieme binnenplaats, die vanaf eind november even onherkenbaar is. Elk half uur klinkt er een klokkenspel, want de tijd kun je hier heel makkelijk vergeten.

St. Lamberti-Lichtermarkt
Aan de voet van de statige Sankt Lamberti Kirche komt hij heel mooi tot zijn recht tussen de lampjes en de fonkelende kerstversieringen: de grootste kerstboom van Münster. De bijzondere uitstraling van deze markt is een begrip. Karakteristieke, blauwe kraampjes met puntdaken, heel toepasselijk in het decor van de oude puntgevels met knusse bogengalerijen van de Prinzipalmarkt rondom.

Giebelhüüskesmarkt
Het lijkt wel een filmset uit een romantische kerstfilm de kerstmarkt aan de voet van de gotische Überwasserkirche, met een prachtig uitzicht op de twee verlichte torens van de Dom even verderop. Je vindt er volop kunsthandwerk en lekkernijen.

Kerstdorp bij de ‘Kiepenkerl’
Niks leuker dan relaxed flaneren door het authentieke, kleine kerstdorp rond het beeld van de Kiepenkerl. Het standbeeld staat er ter ere van de marskramers die vanuit Westfalen op pad gingen, ook naar het oosten van Nederland en België. Een ‘Kiepe’ is een draagmand, vandaar. Tijdelijk gaat alle aandacht uit naar de kerstboom en de kraampjes met Westfaalse specialiteiten.

X-MS Kerstmarkt
Even zoeken naar het pleintje de Harsewinkelplatz, met het markante beeld de Kersenpilaar, dan weet je waar de ‘locals’ uit Münster samen de kerstsfeer opzoeken. Het totale aanbod (culinair, ambachtelijke en creatieve maaksels) is lokaal, regionaal, duurzaam, smaakvol en origineel.

Nog een paar bijzondere tips:

  • Wandel door de feeëriek verlichte Christmas Garden in de Allwetter Zoo.
  • Bewonder het kunstwerk Himmelsleiter van de Oostenrijkse kunstenaar Billi Thanner. In de St.Lambertikirche en buiten aan de toren zijn 2 lichtgevende ladders bevestigd.
  • Bezoek de nostalgische kerstmarkt op de Mühlenhof, het openluchtmuseum, in de weekenden van de advent.

Handige bezoekersinformatie
Openingstijden voor alle zes de binnenstad-kerstmarkten
21 november t/m 23 december 2022 (de St. Lambertimark en de Giebelhüüskesmarkt t/m 22 december)
maandag t/m donderdag 12 – 20 uur | vrijdag en zaterdag 11 – 21 uur | zondag 11 – 20 uur

Parkeren
Volg of het bewegwijzerde parkeersysteem of maak gebruik van een van de P+R-parkeerplaatsen. De auto kan elke zaterdag tijdens de advent worden neergezet bij de P+R Coesfelder Kreuz. Stap op de shuttlebus naar de binnenstad. Prijs voor parkeren en shuttlebus: € 5 (max. 5 personen).

Kinderopvang
Ouders kunnen ontspannen de kerstmarkten bezoeken door de kinderen toe te vertrouwen aan de kinderopvang in de Maxi-Turm op Prinzipalmarkt 15 (maandag tot en met vrijdag 14:00 tot 18:00 uur, zaterdag 10:00 tot 18:00 uur). Kosten: € 3 per kind.

Informatie
De gratis brochure van de kerstmarkt kun je halen bij de Tourist-Info in het historische stadhuis, Prinzipalmarkt 10.

Informatie en een leuke prijsvraag waarbij je een overnachting in Münster kunt winnen, vind je op www.geheimoverdegrens.nl/kerstmarkt-munster.