Bowls een sport voor alle leeftijden ook in Laren

Bowls

In Engeland is het een volkssport maar in Nederland valt het onder de noemer onbekende sport: Bowls.

Toch wordt deze sport ook in Nederland door enthousiaste mensen gespeeld. Om de volgende redenen is het spelen van bowls leuk.

  • Men kan na een korte instructie de sport al beoefenen. Het is wel een uitdaging om  het ook goed te kunnen spelen. Dat vereist concentratie, tactisch inzicht en “een vaste hand”.
  • Het is fysiek geen zware sport. Daarom spelen mensen tot op hoge leeftijd. Toch is iedereen naar een paar uur spelen “gezond moe”.  Het is daarom een ideale sport voor mensen die (weer)  willen gaan bewegen maar zich niet bovenmatig willen of kunnen inspannen.
  • Er zijn verschillende speelmogelijkheden. Je kunt “enkelen” maar ook in teamverband spelen. (twee tegen twee / pairs: drie tegen drie / triple of vier tegen vier / fours) Dus een combinatie van een individuele en een teamsport.

De bowlssport komt oorspronkelijk uit Engeland. Reeds in de veertiende eeuw werd bowls beoefend als spel van ‘handigheid en bekwaamheid’. In de zestiende eeuw kwam ene Charles Brandon met een bowls-bal met de zogenoemde bi-as. Het zwaartepunt kwam hiermee iets buiten het middelpunt van de van oorsprong houten bowlsbal te liggen en zo werd er een nieuwe handicap aan het spel toegevoegd. Met deze bowlsballen wordt nu al honderden jaren gespeeld, al is het materiaal waarmee ze worden gemaakt al lang geen hout meer maar een soort composiet.

Bowls wordt zo wel binnen als buiten gespeeld. Binnen speelt men op matten van 30 meter lang en 4 meter breed. Buiten kan op tapijt, gras en kunstgras worden gespeeld. 

Inwoners van Laren kunnen vanaf 15 november elke woensdagmiddag vanaf 15.00 uur bowls komen spelen in de  Braninkhal Verwoldseweg 16 7245 AH Laren.

Vanaf die datum speelt de bowls afdeling van ’t Overschotje uit Lochem namelijk  in de Braninkhal. Zomers speelt men op de velden van ’t Overschotje in Lochem.

Heb u belangstelling voor deze mooie sport en wilt u eens komen kijken en spelen dan kunt u contact opnemen met: Jan Lenselink 0573452827;  e mail:   j.lenselin6@upcmail.nl