Succesvol congres over cybercrime: Better Safe Than Sorry

De Business Club van De Graafschap stond in de #WeekvandeVeiligheid het thema cybercrime op de agenda. Het congres ‘Better Safe Than Sorry’ van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland mocht zich in grote belangstelling verheugen met een opkomstpercentage van 95%. De in grote getale aanwezige ondernemers en vertegenwoordigers uit het veiligheidsdomein kregen een gevarieerd programma aangeboden onder dagvoorzitterschap van Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland.

Jansen nam de zaal mee aan de hand van een niet nader te noemen slachtoffer van cybercrime. In een indrukwekkende monoloog deed dit slachtoffer, dat anoniem wil blijven, een getuigenverslag van wat hem en zijn onderneming op een fris en schoon begin van een nieuwe week was overkomen: alle schermen zwart. De zaal luisterde ademloos, vooral toen de ondernemer dieper inging op de gevolgen die de cyberaanval op zijn onderneming en de totale bedrijfsvoering heeft gehad.

Een op de vijf slachtoffer van cybercrime
De ondernemer benadrukte het belang van een goede back-up, heeft geen losgeld betaald en gaf tevens het grote gevaar van cybercriminaliteit aan. Een op de vijf ondernemers heeft te maken met cybercrime, een op de 2.000 met winkeldiefstal en 1 op de 20.000 met brand. De maatregelen die bedrijven treffen om te beveiligen tegen brand zijn in financieel opzicht veel groter dan maatregelen tegen cybercrime. ‘De voor- en achterdeur worden driedubbel gecheckt, digitaal staat de voordeur niet op een kier, maar wagenwijd open.’

Daniel Verlaan
Daniel Verlaan, techjournalist van RTL, nam vervolgens de microfoon over en liet aan de hand van zijn onderzoeksjournalistiek werk zien wat er allemaal gebeurt op internet, wat je met relatief geringe kennis (ethisch) kunt hacken en wat een veilig wachtwoord kan zijn, hij schreef niet voor niets de bestseller ‘Ik weet je wachtwoord’. Zijn hack van de Erasmus-brug in Rotterdam leidde tot verbazing en hilariteit in de zaal.