Kaartverkoop gestart muziektheater Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht

Zutphen 1572 ramp en veerkracht - Foto Pascale Drent

Zutphen – In dit muziektheater herdenkt Zutphen op ludieke wijze dat de stad in 1572 gebukt ging onder belegeringen, oorlog en daarnaast het ontstaan van de Staat der Nederlanden. Het geeft de bezoeker een nieuwe kijk op de Nederlandse en Zutphense geschiedenis. Een voorstelling vol met muziek, dans, zang en theater van 20 t/m 30 oktober in de Walburgiskerk.

De plaatselijke legende waarin vermeende pootafdrukken van de duivel op de tegels van de 16e-eeuwse Librije leiden tot een heksenjacht, wordt vervlochten met scènes over de belegering van troepen van Willem van Oranje en de Spanjaarden in het rampjaar 1572. Schrijver Peter te Nuyl put uit recent historisch onderzoek van de jonge historicus Johan Visser voor een spannend verhaal. Is alles wat wij op school leerden over deze periode echt wel zo gegaan? Wat is of was nepnieuws? Wat zegt de geschiedenis over onze hedendaagse maatschappij?

Geschiedenisles met een verrassende twist gemaakt door ruim 100 professionele en amateurkunstenaars en tal van vrijwilligers achter de schermen. Naast sopraan Johannette Zomer en presentator Harm Edens spelen acteurs, dansers, zangers, muzikanten, waaronder leden van zes harmonieorkesten en diverse koren uit de regio een vermakelijke muziektheatervoorstelling waar je ook nog wat van opsteekt!

Met o.a. Johan Visser, Felix-Jan Kuypers, Wolfram Reisiger, Shakiba Anzari, Zutphen Zingt Werelds, harmonieorkest Excelsior Warnsveld o.l.v. Geert- Jan Dijkerman, dansstudio Mars Bentum en Theaterwerkplaats de Rode Hoed.

Nieuw boek Zutphen 1572 door Johan Visser

Op donderdag 20 oktober voorafgaand aan de try-out voorstelling is er een lezing en boekpresentatie bij Musea Zutphen door de jonge historicus Johan Visser. De lezing zal ingaan op zijn nieuwe boek Zutphen 1572, de geschiedenis van een bloedbad. Eigentijdse bronnen laten namelijk een ander beeld zien. Waar komen dan die gruwelverhalen vandaan? Wat maakten gewone Zutphenaren in 1572 nu wel mee? En waarom is het bloedbad in het collectieve geheugen gegrift? Aanmelding lezing via aanmeldingen@museazutphen.nl o.v.v. “1572”

Meer informatie

Donderdag 20 oktober (try-out met voorafgaand een lezing bij Musea Zutphen)
Vrijdag 21 oktober (première)
Zaterdag 22 oktober
Zondag 23 oktober
Woensdag 26 oktober
Donderdag 27 oktober
Vrijdag 28 oktober
Zaterdag 29 oktober
Zondag 30 oktober

Van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Walburgiskerk (Kerkhof 3, 7201 DM Zutphen) Kaartverkoop via www.zutphen1572rampenveerkracht.nl