Spannende kindercolleges in het museum

ZUTPHEN – De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges waarin experts antwoord geven op spannende vragen over de museumcollectie. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over. Bij Stedelijk Museum Zutphen zijn drie colleges over de middeleeuwen te volgen, voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Ja, leuk, die middeleeuwen, maar die waren toch zo donker en vol ellende? Dat valt reuze mee. Het leek zelfs best veel op onze tijd. In de colleges hoor je hoe het leven in de stad was, of op een kasteel. Of help onze archeoloog om een moord op te lossen van meer dan duizend jaar geleden. Hebben de Vikingen het gedaan? Of leer om een ridder te worden – binnen een uur! Van hulpje naar schildknaap tot een echte ridder. Als je deze colleges volgt, snap je opeens veel meer over de wereld van die én van deze tijd.

Een moord oplossen van 1.000 jaar geleden
Het eerste college is op zondag 4 september. Michel Groothedde – één van de beste stadsarcheologen van Nederland én de Zutphense ‘Indiana Jones’ – gaat samen met de kinderen een moord oplossen uit 882. Hij houdt een presentatie over het skelet uit 882 en de aanval van de Vikingen die toen plaatsvond. Wat is hier nu precies gebeurd? Samen bekijken we de crime scene in de museumkelder.

De machtig mooie middeleeuwen
Op zondag 9 oktober vertelt historicus en journalist René Arendsen over de schoonheid van de middeleeuwen (500-1500). Het is een tijd die bekend staat als een donkere periode vol oorlogen en andere ellende. Toch is dat maar één kant van het verhaal. Het leven in de middeleeuwen lijkt soms verrassend veel op het onze. Mensen probeerden hun conflicten vaak ook op te lossen met regels en wetten, de eerste zorginstellingen zoals ziekenhuizen ontstonden en artiesten maakten prachtige kunstwerken. Eigenlijk is alles wat we nu heel normaal vinden, begonnen in de middeleeuwen.

Hoe word je een ridder?
Zondag 6 november is het laatste college. In één uur doorlopen we samen alle stadia van de ridderschool. Je leert hoe je begint als page, hoe je overstapt naar schildknaap en hoe je uiteindelijk een echte ridder wordt. Je leert over ridders uit alle delen van de wereld: ze lijken op elkaar, maar er zijn ook veel verschillen! Het college wordt gegeven door Georges Dérop; schermtrainer op topniveau, specialist in het middeleeuwse zwaard en kunstschilder.

De colleges zijn in het Stedelijk Museum Zutphen, op ’s Gravenhof 4, op zondag 4 september, 9 oktober en 6 november om 11:00. Toegang is € 15,- voor de drie colleges. Meer informatie bij Raïssa Velders, raissavelders@museazutphen.nl. Inschrijven kan op www.museumjeugduniversiteit.nl.