25 Gelderse producties en festivals ontvangen subsidie

25 grote culturele producties en festivals krijgen subsidie van provincie Gelderland. Het gaat in totaal om ruim 600.000 euro. Dat geld gaat naar festivals, podiumkunstproducties en producties beeldende kunst, mode en vormgeving die in 2022 in Gelderland te zien zijn. De subsidie kwam vorig jaar ten einde, maar is eenmalig verlengd om de financieel getroffen culturele sector te ondersteunen. 

Criteria grote producties
Er zijn 71 verschillende aanvragen gedaan. Een onafhankelijke commissie heeft de aanvragen beoordeeld op basis van inhoudelijke criteria. Daarbij is gekeken naar artistieke kwaliteit, provinciaal belang, publieksbereik en cultureel ondernemerschap. De beste aanvragen per categorie hebben subsidie gekregen. Met het toekennen van de subsidie is al het geld uit de regeling uitgegeven.

Spreiding en de regio
In tegenstelling tot de meeste regelingen was de afgelopen jaren bij deze grote tender nog sprake van weinig geografische spreiding over de provincie. Een groot deel van de aanvragen komt uit Arnhem en Nijmegen. Toch is er dit jaar een kleine verschuiving te zien. Bij zowel podiumkunsten en festivals komt in 2022 één derde van het budget terecht bij regioaanvragen. Bij de beeldende kunst, mode en vormgeving zien we helaas nog wel een scheve balans tussen de aanvragen uit de grote steden en daarbuiten. Omdat de regeling qua budget altijd overschreven wordt, is het belangrijk ruimte te geven aan initiatieven die zich inspannen om andere delen van Gelderland te bedienen en een bijdrage leveren aan de versterking van het Gelderse culturele netwerk. Hier is door de commissie zorgvuldig naar gekeken en een integrale afweging op provinciaal belang en de kwaliteit van het project gemaakt.

Ondersteuning voor getroffen cultuursector
De subsidie voor grote producties en festivals kwam in 2021 ten einde. De culturele sector is door de Covid-19 maatregelen de afgelopen jaren hard getroffen. Gedeputeerde staten van Gelderland kozen ervoor om de subsidie daarom nog eenmalig open te stellen en juist nu te investeren in cultuur. Hoewel de maatregelen inmiddels zijn losgelaten is aanvragers gevraagd creatief om te gaan met onvoorziene omstandigheden in verband met Covid-19.

Gedeputeerde Peter Drenth: “We hebben deze regeling nog eenmaal opgesteld voor de Gelderse cultuur producties en festivals. Daarmee willen we – na de zware coronajaren – een relevante ondersteuning bieden aan deze sectoren. De Gelderlanders snakken naar een mooi aanbod. Ik ben blij dat we hier op deze manier aan hebben kunnen bijdragen.”

De hoogst gewaardeerde aanvragers
Bij de aanvragen voor podiumkunsten en producties heeft dit jaar het participatief muziektheaterproject Zutphen 1572: Ramp & Veerkracht de hoogste waardering gekregen. De commissie is onder de indruk van de wijze waarop vanuit een historische gebeurtenis lijnen worden getrokken naar actuele maatschappelijke kwesties. De kracht zit ook met name in de versterking en verbreding van de Zutphense gemeenschap (o.a. 1000 scholieren uit de stad doen mee).

De commissie gaf het Schemerlicht Festival dat zich dit jaar focust op het thema Luchtruim de hoogste waardering in haar categorie. Het Schermerlicht Festival kent een programma met installaties, muzikale composities, audio en bewegend beeld waar kunstenaars, componisten, wetenschappers en toegepaste technologen samenwerken. De urgentie, het sterke engagement en de creatieve vertaling naar een festival in de openlucht maakt dat de aanvraag onderscheidend in zijn soort is.

Het tekenfestival The Big Draw Gelderland 2022 kreeg de hoogste waardering in de categorie beeldende kunst, mode en vormgeving. Het festival beoogt op verschillende manieren zo veel mogelijk mensen, jong en oud, kennis te laten maken met beeldende kunst en wil via het thema kleur mensen met elkaar verbinden. Dat een tekenfestival een project start voor visueel beperkten, bewijst de bijzondere aandacht in het programma voor inclusie en participatie.

AanvragerWaar
Festivals
Schemerlicht FestivalNijmegen
Moving Futures Festival 2022Arnhem, Nijmegen
Inscience 2022Nijmegen
SoulCypher Festival 2022Arnhem
Go ShortArnhem
ZOOM!/Kamermuziekfestival 2022Rheden, Doesburg, Rozendaal
Klaterklanken 2022Rozendaal
Ruimtekoers 2022Arnhem, Westervoort, Nijmegen, Ede
Podiumkunsten/ producties 
Animous/Zutphen 1572: Ramp en VeerkrachtZutphen
tgECHO/Twee geliefden op zoek naar een DroomhuisArnhem, Nijmegen
Concertreeks Xplore! Gelders Fanfare OrkestHattem, Oldenbroek, Nunspeet, Doetinchem
Maatschappelijk Geëngageerd Theater/Zwart op WitNijmegen
Greppel/De mens is gek tot het tegendeel bewezen isNijmegen, Arnhem, Lent
Zijlmakerij/Het Eenzame WestenArnhem
De Nutteloze Arbeider van de Onderwereld/Ridder RidderArnhem, Nijmegen
Zeebriesz/Bach Waits for TomWageningen, Buren, Steenderen, Doesburg, Lochem, Arnhem
De Ereprijs/H|A-IArnhem, Apeldoorn, Nijmegen
Beeldende kunst, mode, vormgeving 
P-Art/The Big drawNijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Zutphen, Zevenaar
HemelsbreedArnhem
Productiehuis PlaatsmakenArnhem
OmstandArnhem
PURPOSE (RE)VALUE/FDFA’22Arnhem
Expo P.L.U./POST – a state of beingArnhem, Nijmegen
World Street Painting 2022 POWERArnhem, Apeldoorn
Derde Wal/Social Aspects 2022 – Gastcurator Peer VinkNijmegen