Naoberschap in onze Buurte

Maart is de maand van het dialect!

Iedereen bereiken, via alle mogelijke kanalen en ook in de taal die past bij de lokale uitstraling. Want lokaal en onafhankelijk dat is de uitstraling van Gemeentebelangen Lochem. Veel kiezers worden bereikt via de onlinekanalen, echter is het ook belangrijk de kiezer ‘offline’ te bereiken. En hoe mooi is het dan om dit ook te doen in de taal die bij deze regio past? Machtig mooi toch ons ‘Achterhoeks Dialect.’

Op 1 maart start de maand van het dialect, voor GB een mooie gelegenheid om dan het verkiezingsprogramma in het dialect te presenteren. Joop Hekkelman van Dialectkring Achterhook heeft zijn uiterste best gedaan om het verkiezingsprogramma te vertalen naar het dialect.  In maart zullen de kandidaten van GB het programma van GB ‘Onze Buurte’ bij de verzorgingstehuizen in de gemeente bezorgen. Liefhebbers kunnen een programma opvragen via info@gblochem.nl of het programma online lezen.

‘We willen dicht bij de kiezer blijven en juist ook de generatie aanspreken die opgegroeid is in het dialect. Vooral deze generatie vindt het prettig om in het dialect te lezen’ aldus Marja Eggink – Meuleman.

Naast het verkiezingsprogramma komt op 1 maart ook de podcast van GB over Naoberschap uit. Uiteraard ook in het dialect.  En om 14.30 uur zullen Marja en Joop aanschuiven aan de koffietafel bij ’t Ruempol in Laren en zullen daar de programma’s uitdelen.

Het eerste exemplaar van ‘Onze Buurte’ is overhandigd aan Gerrit Leferink. Gerrit is medeoprichter van Gemeentebelangen en is actief raadslid geweest. Daarnaast was hij bestuurslid van SONT (Samenwerkende Organisaties in het Nedersaksisch taalgebied). Nedersaksisch is sinds 2018 een officieel onderdeel van de Nederlandse taal. Gerrit heeft samen met zijn medebestuurders ervoor gestreden om het dialect in ere te houden.

Marja: “De kers op de taart voor de maand van het dialect? Dat zou wat mij betreft een raadsvergadering in het dialect zijn! Want joa, wiele meugt trots wen op onze roots”