Nieuwe bomen langs de N315 bij Neede

Neede – Deze week is de provincie Gelderland gestart met het planten van 230 nieuwe bomen langs de N315 bij Neede. De werkzaamheden duren ongeveer 14 dagen. Als de weersomstandigheden het toelaten is het werk klaar op 8 maart.   

Soorten
Er komen 230 bomen in de buitenberm en in de berm tussen fietspad en hoofdrijbaan. Samen met gemeente Berkelland is gezocht naar soorten die de biodiversiteit in de omgeving verhogen. Er worden circa 5 verschillende soorten aangeplant. Door meerdere soorten bomen te planten is er minder schade als er plaagdieren op af komen. Zo komt de eikenprocessierups alleen op eiken voor en zal de rest van de bomen met rust laten. Daardoor heeft nooit de hele beplanting er last van. Langs de weg komen lindes, beuken, berken en de els. Bij de nieuwe wadi komen wilgen.

Voorbereidende werkzaamheden
Al voor de aannemer met het eigenlijke plantwerk begon is goede bomengrond en mest aangebracht. De eerste bomen zijn inmiddels bezorgd. Er worden gemiddeld 20 bomen per dag geplant. Waar mogelijk worden de bomen machinaal geplant. Dicht bij huizen en waar kabels en leidingen liggen wordt handmatig geplant. Als de bomen geplant zijn zorgt de aannemer nog 3 jaar voor de bomen. De zorg bestaat uit water geven als dat nodig is, de boomspiegel vrij van onkruid houden en snoeien.

Groene aankleding
Om de weg veiliger te maken en onderhoud te plegen is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de N315 bij Neede Rietmolen tot aan de N18. Er moesten bomen gekapt worden om ruimte te maken voor een vrijliggend fietspad. De rijbanen voor het autoverkeer zijn volledig vernieuwd en er is een nieuwe watergang gegraven. Het is nu tijd om de weg weer te voorzien van bomen.