Expositie schilderijen Françoise Martens

RUURLO – Vanaf 7 februari t/m 30 maart zijn de werken van Françoise Martens te bewonderen in de  expositieruimte van Kunstkring Ruurlo, op de eerste verdieping van Kulturhus Ruurlo. De expositie is gratis te bezichtigen op werkdagen van  9.00 tot 17.00 uur.

Walt Disney
Van jongs af aan werd Françoise Martens-Hofman gefascineerd door de prachtige illustraties in vele kinderboeken en de tekenfilms van Walt Disney. Deze stimuleerden haar fantasie en haar interesse voor Kunst en motiveerden haar om zich aan te melden bij de Academie (KABK Den Haag). Hier studeerde zij Illustration Design, Art History, Fashion Design en Textile Design.

Duizendpoot
Het diploma Docent Beeldende Kunst en Vormgeving leidde haar naar het boeiende didactische werkveld. Daar is zij zich vooral gaan richten op het ontwikkelen en uitvoeren van projecten voor verstandelijk beperkten, jongeren met gedragsproblemen, lichamelijk beperkten en psychiatrische patiënten. Daarnaast werkte ze als regulier docent aan de Vrije Academie Zoetermeer (VAZ), waar ze ook aanstormend kunstenaarstalent coachte.

Na deze prachtige periode ging zij opnieuw studeren, nu de opleiding Fine Arts (KABK Den Haag), in de specialisaties Tekenen, Schilderen en Houtdruk.
Ondertussen bleef ze les geven aan de schilders vereniging ‘De Kameleon’ te Zoeterwoude.

En sinds 2014 is zij docent Tekenen bij Kunstkring Ruurlo.

Nieuw thuis vol inspiratie
Haar eigen diepgaande proces van aarden in de Achterhoek, na haar verhuizing naar Ruurlo, zette haar aan tot het schilderen van een serie werken getiteld: “Homeward Bound” (een bekende song van Simon & Garfunkel).

Het idee achter deze werken geeft het universele proces weer van loskomen van huis en haard en de daaruit voortvloeiende noodzaak tot vinden van een nieuw huis, een huis dat je je thuis kan noemen.

Het Achterhoeks landschap moest onvermijdelijk de inspiratiebron voor deze, op naturalistische wijze vormgegeven, serie werken zijn. Françoise gebruikt daarvoor haar eigen foto’s als bron.

In elk werk bevindt zich een huis, jouw huis, waar je eerst goed naar moet zoeken voordat je het vindt, en de weg ernaar toe blijkt niet altijd even makkelijk of duidelijk te zijn.

Statement
Op haar eigen website vertelt Françoise in haar ‘Artist statement’ hoe zij het schilderen beleeft en wat voor haar daarbij belangrijk is. Een citaat hieruit: “Schilderen betekent voor mij het kiezen voor die schoonheid, die liefde, die verwondering en dat alles via beelden terug te spiegelen naar die wereld. Te vertellen dat ook dat bestaat en belangrijk is voor elk mens.

In het werkproces begin ik met denken over het beeld en wanneer de grens van mijn denken bereikt is neemt mijn gevoel het als vanzelf over. Ik schilder langzaam laag op laag omdat die lagen mijn denken, mijn gevoel, mijn emotie, mijn zoeken laten zien.”

Meer informatie is te vinden op www.kunstkringruurlo.nl .