Springlevende en hartverscheurende muziek van Raj Mohan

Raj Mohan

Zutphen – De theaters mogen weer open. Het publiek kan weer genieten van levende en levendige muziekvoorstellingen. Op zondag 6 februari brengen Raj Mohan en zijn ensemble “Hindostaanse blues uit de diaspora”. D.w.z. explosieve en melancholische muziek van de Hindostanen uit Suriname. Het kloppend hart van zijn performance vormt de verborgen geschiedenis van de ‘Kantráki’. Na de officiële afschaffing van de slavernij (1863) verscheepte Nederland zo’n 35.000 Indiase contractarbeiders naar Suriname. Hun nazaten (350.000), met Raj Mohan als fakkeldrager, zetten vandaag deze muzikale erfenis voort.

De Amerikaanse blues, ooit ontstaan uit gedwongen migratie, vindt in Raj Mohan een parallel verhaal. Als achterkleinkind van Indiase contractarbeiders verhuisde hij vanuit Suriname naar Nederland. Hij ontpopte zich tot een charismatisch singer-songwriter, die de blues vertolkt, om het even gezongen in het Hindi, Urdi of Srangani. Daarin combineert Mohan klassieke liederen uit Noord-India (ghazals) met zelfgeschreven repertoire.  Raj Mohan zingt en speelt harmonium en gitaar. Overige bandleden zijn Mark Alban Lotz – Dwarsfluit.  Melanie Tangkau – Contrabas. Suresh Sardjoe – Tabla. Tammo Heikens – Gitaar.

Op zondag 6  februari om 12:00 uur vindt het concert plaats in Het Koelhuis, Coenensparkstraat 1 te Zutphen. De entree bedraagt € 17,50. Jongeren en studenten betalen:  € 10,-. Kinderen vanaf 6 jaar, asielzoekers en minima:  € 5,-.

Om 11 uur vertelt Raj Mohan uitgebreid over de vergeten geschiedenis van de ‘Kantráki’ en hun cultuur. De entree voor deze lezing bedraagt € 5,-.

Reserveren voor lezing en/of concert? Stuur een mail naar info@wereldmuziek.nl  en betaal vooraf aan: NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton. Mochten concert en lezing onverhoopt niet doorgaan, dan krijgt men automatisch zijn geld terug. Bij concert en lezing is een coronatoegangsbewijs verplicht. Houd 1,5 meter afstand en draag een mondkapje tijdens het lopen.

Om 13:00 uur serveert Het Koelhuis een originele Hindostaans/Surinaamse lunch. Reserveer hiervoor bij: www.hetkoelhuis.nl

Raj Mohan
Radjkapoer (Raj) Mohan (Paramaribo, 28 augustus 1964) is een Surinaams-Nederlandse musicus, zanger, componist, singer-songwriter en dichter. Hij is de zoon van Hindostaanse ouders, wier voorouders als contractarbeiders uit Brits-Indië naar Suriname kwamen. Op zijn twaalfde ging Raj Mohan naar Nederland. In 2020 werd hij benoemd tot adjunct-professor aan de Faculteit van de Mahatma Gandhi Central Universiteit Bihar ter ondersteuning van Diasporastudies.  In 2011 verscheen zijn gedichtenbundel Tihá / Troost, met gedichten in het Nederlands en in het Sarnámi. Ze geven intieme familiescènes, ontspruiten bijna altijd uit de melancholie over een verdwenen of een verdwijnende wereld. Ze worden gedragen door het verdriet van de migrant die ergens tussen India, Suriname en Nederland de coördinaten van zijn leven en zijn identiteit probeert te zoeken.

Concert en lezing zijn een initiatief van Projectgroep Wereldlokaal Oost  en zijn mede mogelijk gemaakt door steun van het Prins Bernhard Cultuurfond Gelderland.

Meer informatie:  www.wereldmuziek.nlwww.rajmohan.nl  ;  https://nl.wikipedia.org/wiki/Raj_Mohan