Stranden van Leisurelands trekken ruim 3,6 miljoen bezoekers in 2021

Midden in deze lockdown is het nauwelijks voor te stellen, maar in 2021 waren er volop momenten dat er heerlijk gerecreëerd kon worden. Ook was vakantie in eigen land net als in 2020 weer erg populair. Een bezoek aan één van de recreatiegebieden van Leisurelands was het gehele jaar in trek. Het jaar is inmiddels voorbij en de telling is weer gedaan; in 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020. Toch is Leisurelands blij dat ze in deze tijd van veel binnen zitten een veilige uitvlucht kan bieden aan bezoekers uit de regio.

Van schaatspret tot warmste dag in juni
2021 begon met schaatspret! Voor het eerst in jaren was het weer mogelijk om op de meren te kunnen schaatsen. Onder andere Bussloo, Strand Nulde, Strand Horst, Zandenplas en Wylerbergmeer waren dichtgevroren en trokken grote aantallen fanatieke schaatsers. De zomer van 2021 is kort samen te vatten: aardig weer, even geen coronasluitingen en gelukkig veel ruimte voor bezoekers. Het was wat natter dan normaal en het aantal echt drukke dagen bleef beperkt. 17 juni ging de boeken in als meest tropische dag ooit, terwijl het uiteindelijk maar 17 dagen echt zomers werd. Hiervan vielen 12 dagen in de eerste helft van juni. “2021 heeft laten zien dat ook wanneer de temperaturen niet boven de 30 graden uit komen onze recreatiegebieden populair zijn. Met extra inzet op sport, wandelen en spelen zijn onze gebieden op elke dag van het jaar aantrekkelijk”, aldus directeur Kees Rutten.

Ruim 2,2 miljoen strandbezoekers op de Veluwe
De Veluwse recreatiegebieden zoals Bussloo, Heerderstrand, Kievitsveld, Zandenplas, Zeumeren, Strand Nulde en Strand Horst kregen ruim 2,2 miljoen mensen op bezoek. Dit aantal is hetzelfde als vorig jaar. Net als andere jaren trok Bussloo in 2021 de meeste bezoekers, namelijk bijna 900.000. De grootste stijging in bezoekers op de Veluwe vond plaats op Zeumeren, waar het bezoekersaantal met bijna 200.000 steeg. Begin 2021 openden SchatEiland, Beachclub Zeumeren en Zeumeren Watersport haar deuren en de bezoekers wisten hen meteen te vinden.

Ontspanning in het Rijk van Nijmegen
Berendonck, Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer blijven erg populair met een bezoekersaantal ruim 600.000. Met de opening van het nieuwe Openluchttheater en andere nieuwe ontwikkelingen op Groene Heuvels steeg hier het aantal bijna met 20.000. Berendonck blijft in het Rijk van Nijmegen het populairste recreatiegebied.

Recreatiegebieden in Achterhoek en Liemers goed voor bijna 800.000 bezoekers
In de Achterhoek en Liemers trokken Rhederlaag, Hilgelo, Stroombroek, Hambroekplas en Nevelhorst weer veel bezoekers. Vooral veel Duitse badgasten wisten Hilgelo weer te vinden. De nieuwe speeltoestellen op Stroombroek en Hilgelo wisten veel gezinnen te trekken. Op Hilgelo vonden aan het eind van het seizoen nog drie evenementen plaat die een groot succes waren.

Volop leisure-activiteiten, uitdagend jaar voor ondernemers op recreatiegebieden
De recreatiegebieden van Leisurelands kenmerken zich door goed zwemwater, zandstranden, veel groen en diverse faciliteiten. Ook zijn er volop activiteiten voor bezoekers zoals hardlopen, wandelen, fietsen, surfen, vissen en duiken. De ondernemers op de recreatiegebieden zoals jachthavens, wellnessresorts, campings, restaurants, outdoorbedrijven, golfbanen en waterski/wakeboard banen zorgen voor een extra aantrekkelijk aanbod. Net als in 2020 was 2021 voor veel van deze ondernemingen een uitdagend jaar. Toch kon er al meer dan in 2020 en veel ondernemers hebben nieuwe kansen gepakt. Zo boden verschillende ondernemers suppen aan als watersport en was een koffie to-go tijdens het wandelen weer ongekend populair.

Op de valreep: toch nog een paar evenementen!
Na een lange periode van veel onzekerheid waren er op 25 september eindelijk weer evenementen mogelijk.

En dat kwam goed uit, want op diezelfde dag stonden meteen Gelderpop op Zeumeren en Happy Feelings op

‘t Hilgelo gepland. Het was geweldig om na anderhalf jaar weer evenementen te zien. En dat vonden de bezoekers ook, de evenementen waren nagenoeg uitverkocht! Leisurelands rekent er op in 2022 weer een evenementenseizoen als vanouds tegemoet te gaan.

Onverwacht mooi, leuk en actief recreëren
Leisurelands wil mensen de deur uit laten gaan en steeds opnieuw laten ervaren hoe onverwacht mooi, leuk en actief je kunt recreëren in het buitengebied van Nederland. Dit wordt gedaan door duurzame en dynamische recreatiegebieden aan te bieden voor iedereen. Samen met alle ondernemers zet Leisurelands expertise, innovatiekracht en creativiteit in om recreatie in de gehele regio te blijven ontwikkelen.

“We zijn blij dat we eraan hebben kunnen bijdragen dat mensen plezier hebben gehad en de deur uit zijn gegaan in 2021. Recreëren is en blijft een levensbehoefte voor veel mensen”, aldus directeur Kees Rutten.