Aantal systemen gemeente Zutphen uit voorzorg tijdelijk offline

Zutphen – Kort geleden is een kwetsbaarheid ontdekt in Apache Log4j. Dit is een computerprogramma dat wereldwijd wordt gebruikt om logboeken van applicaties bij te houden. De ontdekte kwetsbaarheid geeft cybercriminelen de kans om onze systemen te misbruiken. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft hierover een landelijke waarschuwing afgegeven. De kwetsbaarheid zorgt wereldwijd voor veel problemen.

Net als veel andere organisaties en overheden gebruikt de gemeente Zutphen dit computerprogramma ook. Gelukkig hebben we gezien dat er tot nu toe niemand heeft geprobeerd om in onze systemen te komen. We houden deze situatie natuurlijk goed in de gaten.

Noodzakelijk om gegevens te beschermen
Veiligheid van onze gegevens en de gegevens van de inwoners vinden we erg belangrijk. Daarom hebben we besloten om een deel van onze online dienstverlening tijdelijk uit de lucht te halen. Dit vinden we erg vervelend, maar het is ook noodzakelijk om gegevens te beschermen en eventuele verdere problemen te voorkomen. Dit betekent dat inwoners de komende dagen misschien merken dat via de website niet alles meer geregeld kan worden. We verwachten dat onze systemen maandag vanaf 08.00 uur weer online zijn.