Lezing Ster van Bethlehem: Fabels, Feiten, Wetenschap of Fictie

Venus en Jupiter boven klooster Kranenburg. (foto Freddy Nauta)

Zutphen – Iedereen kent het verhaal van de wijzen uit het oosten die de weg naar de stal van Bethlehem konden vinden omdat een ster hen de weg wees. Maar welke ster straalde daar hoog in de lucht en… wás er wel een ster?  Talloze wetenschappers en astronomen hebben zich al gebogen over de ontstaansgeschiedenis van “de ster der sterren”. Op 19 december geeft amateur-astronoom Freddy Nauta hierover een presentatie bij de Musea Zutphen: Ster van Bethlehem: Fabels, Feiten, Wetenschap of Fictie. Aanvang 14.00 uur.

Zo in de donkere dagen voor de naderende kerst, lijkt onze behoefte aan verhalen, sprookjes en mythen toe te nemen; de Kerstman, het meisje met de zwavelstokjes, Home Alone en “De Ster van Bethlehem”… Maar past die laatste eigenlijk wel in dat rijtje? Is De Ster van Bethlehem, beschreven in een bijbels verleden, wel een sprookje?

Zoektocht
De zoektocht van wetenschappers naar de oorsprong van dit verhaal gaat ver terug in de geschiedenis. Is er vanuit wetenschappelijk oogpunt iets te zeggen over dit kerstfenomeen? Welke ster of wat was het verschijnsel dat de wijzen zouden hebben gezien? Is er vanuit astronomisch perspectief iets te zeggen over mogelijke kandidaten?

Whodunit
Amateur-astronoom Freddy Nauta vertelt hierover in zijn presentatie. Misschien wordt het wel een astronomisch detectiveverhaal, een spannende whodunit…

De presentatie sluit aan bij de tentoonstelling Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks, die van 27 november tot en met 20 maart te zien is bij de Musea Zutphen. Kaarten kosten 10 euro per persoon. Ze zijn te bestellen via www.museazutphen.nl.