‘Plankgas’ in Het Kunstgemaal

Maurice van Tellingen: ‘Garage’, 2017

Bronkhorst Een auto is zo veel meer dan een ding van staal op wielen. In Het Kunstgemaal in Bronkhorst is vanaf 13 november de tentoonstelling ‘Plankgas’ te zien. Een expositie over auto’s, in de ruime zin van het woord. Auto’s zijn nauw verbonden aan ons leven en alle emoties die daarbij horen. Zeven verschillende kunstenaars tonen in tekeningen, ontwerpen, sculpturen en fotografie hun persoonlijke kijk op dit voertuig.

Het idee voor de tentoonstelling ‘Plankgas’ is afkomstig van de Amsterdamse galeriehoudster Suzanne Biederberg in samenwerking met kunstenaar Maurice van Tellingen. Hun expositie zou geopend zijn in Amsterdam, december vorig jaar. Maar juist in die periode moesten alle expositieruimte hun deuren gesloten houden. Gelukkig is deze tentoonstelling nu alsnog in Het Kunstgemaal te bewonderen, en zelfs in uitgebreide vorm. Naast de oorspronkelijk deelnemende kunstenaars – Arjen Baars, Floris Hovers en Olaf Mooij – doen nog vier andere kunstenaars mee: Jan Koster, Hans Jongsma, Moritz Ebinger en Maurice van Tellingen.

Arjen Baars maakte een serie pasteltekeningen van iconische automodellen. Gemonteerd in oude fotolijstjes lijken de tekeningen net familieportretten. Iedereen zal wel een model herkennen met een bijhorend persoonlijk verhaal. De auto’s van Olaf Mooij zijn niets meer dan carrosserie, maar worden door hem getransformeerd tot echte persoonlijkheden, tot bijna levende materie. De ontwerpen van Floris Hovers verrassen door hun ontwapenende eenvoud. Ze zijn het resultaat van een langdurig proces van reduceren. Wat overblijft is de essentie van een auto, tot bijna een cartooneske compositie van vorm, constructie en kleur.

Ook de andere kunstenaars verwijzen direct of indirect naar auto’s in hun werk. Soms is een nagebouwde garagedeur al voldoende om te suggereren dat iemand daarachter zijn auto heeft gestald, veilig beschermd tegen weer en wind. De auto blijkt eens te meer een dierbaar object waar een zichtbare en liefdevolle relatie mee onderhouden wordt.

Tegelijk met ‘Plankgas’ in Bronkhorst is de eerdere tentoonstelling uit Het Kunstgemaal ‘Ik u ook’ in de Susanne Biederberg Gallery te zien.

‘Plankgas’: te zien van 13 november t/m 9 januari.
Het Kunstgemaal, Veerweg 1, Bronkhorst.

‘Ik u ook’: te zien van 20 november t/m 9 januari.
Galerie van Suzanne Biederberg,  Eerste Egelantiersdwarsstraat 1, Amsterdam