Bewustwording nodig om Gelders grondwater voor drinkwater schoon te houden

De provincie Gelderland, Vitens, de regionale waterschappen en elf gemeenten starten een campagne om aandacht te vragen voor het behoud van de kwaliteit van het grondwater. Daarmee realiseren we met z’n allen goed drinkwater voor de toekomst. Grondwater wordt niet alleen in de buitengebieden opgepompt, maar ook in dorpen en steden. Veel mensen weten niet dat ze in grondwaterbeschermingsgebied wonen en dus ook niet wat zij kunnen doen om vervuiling van het grondwater tegen te gaan.

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Op veertig plekken in onze provincie wordt grondwater opgepompt en gebruikt als drinkwater. Vandaar de campagnenaam: ’40 waterwonderen’ van Gelderland. Met bewustwording en een aantal eenvoudige inspanningen kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat we het grondwater schoonhouden. Het alternatief is dat Vitens mogelijk extra maatregelen moet nemen om het grondwater te zuiveren”

Deze campagne wil het behoud van schoon grondwater stimuleren. Betrokkenen kunnen daar praktisch aan bijdragen: door bijvoorbeeld geen chemische middelen te gebruiken in de tuin of door geen vuil water in de grond te laten lopen.

Elf Gelderse gemeenten besteden de komende vijf jaar met een campagne extra aandacht aan de kwaliteit van het lokale grondwater. Er is een korte animatiefilm gemaakt die laat zien wat er onder de grond gebeurt met het water en hoe het grondwater ondergronds stroomt. Zo wordt het onzichtbare zichtbaar. Ook geeft de campagne praktische tips waarmee Gelderlanders een actieve bijdrage kunnen leveren aan het behoud van de kwaliteit van het grondwater.


Kijk voor meer informatie op https://water-wonderen.nl.