Buitenlandse reizen van de adel door Janneke Budding

De cover van het boek van Janneke Budding

Zutphen – Dankzij de opkomst van luxe internationale treinen, weelderige cruiseschepen en exclusieve Grand Hôtels kon de Europese adel in de periode van 1814 tot 1914 niet alleen comfortabel, maar ook in stijl buitenlandse reizen ondernemen. Hoe dat ging? Daarover vertelt Janneke Budding in een speciale lezing op 7 november in de Musea Zutphen. Conservator Christiaan te Strake verzorgt voor de deelnemers daarnaast een exclusieve rondleiding door de tentoonstelling Op Reis*** – Historisch Toerisme. 

Janneke Budding schreef twee boeken over buitenlandse reizen van de hogere standen: De Grand Tour in de 18e Eeuw; Op reis door Frankrijk en Italië en Mijnheer de baron is op reis; Buitenlandse reizen van de adel, 1814-1914.

In haar lezing gaat ze in op alle aspecten van de buitenlandse reizen van de adel in de negentiende eeuw; ‘de Gouden eeuw van het reizen’. De Europese adel genoot in die tijd van onder andere de chique Duitse Kurorts en van het wufte ‘La Vie Parisienne’. Exclusiviteit diende echter gewaarborgd te zijn. Vandaar dat de adel door de opkomst van het groepstoerisme in de tweede helft van de negentiende eeuw haar heil zocht in steeds exotischer reisbestemmingen. De souvenirs die men ter plekke aanschafte, moesten de herinnering aan deze reizen levend te houden. 

Op Reis met de conservator
De samensteller van de tentoonstelling, Christiaan te Strake, leidt de deelnemers rond. Hij vertelt hoe zo’n tentoonstelling tot stand komt en hij geeft natuurlijk een toelichting op de hoogtepunten uit de expositie: van de etsen van Rembrandt tot de boeien uit de Zutphense gevangenis.

Het is meteen de laatste kans om Op Reis*** te zien, want deze tentoonstelling loopt tot en met 7 november. Het programma met de lezing en de rondleiding duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Reserveer hier je tickets à 15 euro: https://www.ticketkantoor.nl/shop/opreis.

Na afloop, vanaf 16.00 uur, is het mogelijk het boek Mijnheer de baron is op reis; Buitenlandse reizen van de adel, 1814-1914 (ter plekke te koop) door Janneke Budding te laten signeren.