Katinka Polderman en Sophie Reinders verrassen met doeboek

- ‘Zwerfgoed. Doeboeck ter leerling ende vermaeck’, het doeboek van Katinka Polderman en Sophie Reinders, uitgegeven door Uitgeverij Loopvis.

Een woordzoeker met middeleeuwse woorden in het oorspronkelijke handschrift. Of een recept voor olie die goed is voor je gewrichten, gemaakt van puppy’s en wormen. Zwerfgoed – het doeboek voor volwassenen – van artiest Katinka Polderman en neerlandicus Sophie Reinders staat vol wonderlijke spelletjes, knutseltips en recepten. Allemaal gemaakt op basis van historische bronnen van de Radboud Universiteit.

Radboud Erfgoed is de instantie waar de collecties van de Universiteitsbibliotheek (UB), het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) en het Universiteitsarchief (UA) samenkomen. Juni 2021 werden Katinka en Sophie door het Erfgoedfestival en Radboud Erfgoed bij elkaar gezet aan tafel. Hun opdracht: laat je inspireren door de vijf kilometer tellende Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek.

Het resultaat is een wonderlijk doeboek voor volwassenen die houden van spelen. Zwerfgoed wordt uitgegeven door Uitgeverij Loopvis, onder andere bekend van het succesvolle miniboek Biografie van een vlieg. De presentatie van het boek is op 16 oktober tijdens de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz 2021 in de Lindenberg, Nijmegen. Vanaf 20 oktober is Zwerfgoed te verkrijgen in de boekhandel.

Katinka Polderman en Sophie Reinders
Sinds het winnen van het Leids Cabaret Festival in 2005 maakte Katinka Polderman (1981) al weer zes voorstellingen. Vol vrolijk cynisme, subtiele lompheid, engagement, rake observaties en doortimmerde liedjes. Maar nu zijn de theaters dicht. Geen probleem, want Katinka heeft haar handen vol aan het schrijven. Liedjes voor de NTR, theaterstukjes voor Andermans Veren en Spijkers met Koppen en columns voor Volkskrant Magazine. Bovendien is haar literaire debuut in de maak.

Katinka werkt tijdens haar residentie samen met onderzoeker Sophie Reinders. Sophie promoveerde in juni 2017 – cum laude – op het proefschrift ‘De mug en de kaars. Vriendschap en liefde in alba amicorum van adellijke vrouwen uit de Noordelijke Nederlanden 1575-1640’. Ruim vijf jaar lang was ze werkzaam als promovenda en docent Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel geeft Sophie les aan de Universiteit Utrecht.

Over het Erfgoedfestival
Het Erfgoedfestival is een initiatief van Erfgoed Gelderland. Tien kunstenaars lieten zich inspireren door tien Gelderse erfgoedlocaties. Helemaal in het teken van ‘Aan het werk’. Tijdens de maand van de Geschiedenis – van 3 oktober tot en met 31 oktober 2021 – presenteren ze de uiteenlopende resultaten. Online en offline.

Erfgoed Gelderland is een coöperatie van meer dan 220 erfgoedorganisaties in de provincie. Dit is het zevende festival. Het Erfgoedfestival werkt samen met veel andere organisaties. De Provincie Gelderland speelt een belangrijke rol, niet alleen als sponsor, maar dit jaar ook als deelnemer. De gemeentes Nijmegen en Zutphen zetten de deuren wijd open voor de opening en de afsluiting van het festival. Meer informatie is te vinden op erfgoedfestival.nl.