Carel Kraayenhof brengt ‘Ode aan Ruurlo’!

Fotograaf: Louis Swart

RUURLO – Op zaterdag 30 oktober komen Carel Kraayenhof en het Matangi Quartet naar Ruurlo met een spectaculair programma voor het uitgestelde Jubileumconcert van KunstKring Ruurlo. Het concert vindt vanaf 20.00 uur plaats in de theaterzaal van het Kulturhus, Nieuweweg 5 in Ruurlo.

‘Beethoven ontmoet Piazzolla’
In dit concert worden twee contrasterende muzikale genieën en stijlen naast elkaar gebracht in één verrassend programma.
Ludwig van Beethoven drukte een onuitwisbare stempel op de klassieke muziek en Astor Piazzolla was de grensverlegger voor de tango. Hij verdiepte zich in klassieke muziek en luisterde veel naar jazz. Zo ging hij op zoek naar zijn eigen stijl en veranderde daarmee de traditionele tango voor altijd.

Carel Kraayenhof
Carel Kraayenhof heeft in het verleden nog met deze grootmeester van de tango samen opgetreden, wat dit concert een nog persoonlijker tintje geeft. Ongetwijfeld roept zijn naam bij menigeen de beelden op van Koningin Máxima, die tijdens haar huwelijksplechtigheid tot tranen toe geroerd werd door zijn optreden. En hij raakte niet alleen haar, maar tevens velen van de vijftig miljoen televisiekijkers in de wereld met zijn vertolking van Piazzolla’s Adios Nonino. De zoon van wijlen Astor Piazzolla schreef aan Kraayenhof dat hij een groot bandoneonist is en dat zijn vader in de hemel trots op hem zou zijn. Ook Piazzolla-gitarist Oscar Lopez Ruiz roemt de manier waarop de Nederlander met zijn spel de stijl en de emotie van Piazzolla weet te treffen. Ineens lijkt de tango doorgebroken te zijn naar een breder publiek, waarbij Kraayenhof gebombardeerd is tot wereldwijde ambassadeur van de Argentijnse tango.

Matangi Quartet
Het Matangi Quartet wordt gevormd door Maria-Paula Majoor en Daniel Torrico (viool), Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (cello). Zij werkten al eerder samen met Kraayenhof en hebben in 2002 samen met hem een CD opgenomen. Zij omschrijven hun kwartet zo: ‘De kracht van Matangi ligt in de kracht van de groep. We zijn vier onafhankelijke artistieke zielen waarbij het geheel meer is dan de som der delen’ (Daniel Torrico Menacho, violist van Matangi).

Jubileumconcert met speciaal gecomponeerde ‘Ode aan Ruurlo’
Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van KunstKring Ruurlo heeft Carel Kraayenhof een stuk gecomponeerd: ‘Ode aan Ruurlo’! Vol verwachting wordt hier naar uitgekeken.

Meer informatie is te vinden op de website van de KunstKring Ruurlo: www.kunstkringruurlo.nl