Natuur in beeld oktober

Een vliegden op het Wekeromse Zand tijdens een mistige zonsopkomst. Foto: Jeroen van Wijk voor Geldersch Landschap

Inmiddels is het oktober en is de herfst echt begonnen. Er zit meer vocht in de lucht en ’s avonds koelt het snel af. Dit resulteert vaker dan in andere seizoenen in landschappen die in nevel zijn gehuld. In de weidse landschappen vormen de contouren van markante vliegdennen onder deze omstandigheden fraaie blikvangers.

Vliegende dennen
Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, is een vliegden geen andere boomsoort dan ‘gewone’ grove den die we in veel Gelderse bossen zien staan, vooral op de Veluwe. Vliegdennen zijn vernoemd naar de manier waarop het dennenzaad zich heeft verspreid: vliegend in de wind. Met een speciaal vleugeltje is het zaad hier ook uitermate geschikt voor. Vooral in open gebieden, zoals stuifzanden en heidevelden, kunnen de zaden ver worden verspreid. Doordat in deze gebieden ook weinig andere bomen staan, kunnen jonge boompjes vervolgens zonder ‘concurrentie’ om ruimte en licht opgroeien. Hierdoor groeien de dennen, in plaats van recht omhoog, in de typische vliegdennen-vorm.

Nu op hun mooist
Zoals veel naaldbomen, is ook de vliegden het hele jaar door groen. Toch is het echt een aanrader om juist in het najaar aandacht aan de grillig gevormde bomen te besteden. Met name tijdens zonsopkomst en bij windstil, helder weer kunnen door de combinatie van mist en zonlicht bijna magische sferen ontstaan. Niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar ook prachtig om te fotograferen! Het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) beheert verschillende stuifzand- en heidegebieden waar vliegdennen te vinden zijn. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de GLK- gebieden de Dellen, Bergharen, Hagen/Breukinkheide de Haere, Loenermark of het Wekeromse Zand.

Jeroen van Wijk is een jonge natuurfotograaf met een masteropleiding in bos- en natuurbeheer. Zes keer per jaar gaat hij voor  Geldersch Landschap & Kasteelen op pad en doet hij door middel van tekst en beeld actueel verslag van het moois dat de natuur in Gelderland te bieden heeft.