Unieke blik op het Erfgoed van Gelderland

Opening Erfgoedfestival 2021 in Concertgebouw De Vereeniging

Nijmegen Zondag 3 oktober was het zover: de opening van het Erfgoedfestival 2021. Tien artiesten, waaronder Ellen ten Damme, Rico en Remy van Kesteren, presenteerden in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen de resultaten van hun residenties bij Gelderse erfgoedorganisaties. Voor het publiek stond een gevarieerd en indrukwekkend programma klaar, te volgen vanuit de zaal én live op Omroep Gelderland. De komende weken bestaat het Erfgoedfestival nog uit een uitgebreid online en fysiek programma. Meer informatie daarover is te vinden op erfgoedfestival.nl.

In De Vereenining presenteerden de artists-in-residence van deze zevende editie van het Erfgoedfestival voor het eerst hun eindresultaten. Dat varieerde van zang en dans, tot nieuwe kunst en spoken word. Allemaal geïnspireerd door Gelders erfgoed en het thema van de Maand van de Geschiedenis: Aan het werk.

Een greep uit deze eindresultaten: cabaretière Katinka Polderman en neerlandicus Sophie Reinders maakten samen, geïnspireerd door het vakmanschap in de bijzondere boekencollectie van Radboud Erfgoed, het boek ‘Zwerfgoed – Doeboeck ter Leering ende Vermaeck’. Dit boek is vanaf 20 oktober in de boekwinkel te verkrijgen. Danskunstenaar Inbal Abir ging naar het Anton Pieck Museum en vertaalde de werkwijze van de begaafde tekenaar naar een dans. Cabaretier Merijn Scholten stapte in zijn voordracht uit zijn comfortzone om het trieste verleden van het Apeldoornsche Bosch – een joodse psychiatrische inrichting (1909-1943) – met het publiek te delen. En met haar nieuwe nummer ‘De H van Harderwijk’ schreef Ellen ten Damme een heuse ode aan de stad, de botters en de visserij.

Mijke Pol, directeur van het Erfgoedfestival: “Gelderland heeft prachtig erfgoed en een prachtig verleden. Dat kunnen we op een dag als deze uitdragen dankzij al die vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor ons erfgoed.”

De presentatoren van de dag, Milouska Meulens en Bas Steman, gingen met de artiesten in gesprek over hoe ze met de opdracht van het Erfgoedfestival aan de slag zijn gegaan. De blik van een kunstenaar op het Gelders erfgoed geeft een nieuwe kijk op het verleden, en haalt het terug naar de actualiteit.

Alle optredens zijn komende maand online terug te zien voor het grote publiek. Daarnaast zijn er deze editie ook verschillende optredens verspreid door Gelderland. Zo geeft Inbal Abir op 9 oktober een dansworkshop aan jongeren in het Anton Pieck Museum en Rico leidt mensen op 9 en 10 oktober rond door kasteel Huis Bergh. Bekijk de hele programmering van het Erfgoedfestival op erfgoedfestival.nl/programma.

Over Erfgoedfestival Gelderland
Het initiatief voor het Erfgoedfestival ligt bij Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 200 erfgoedorganisaties in de provincie. Het Erfgoedfestival werkt samen met veel andere organisaties. De Provincie Gelderland speelt een belangrijke rol, niet alleen als sponsor, maar dit jaar ook als deelnemer. Meer informatie is te vinden op erfgoedfestival.nl.