Lochemse jongeren brengen hun gedichten over de natuur ten gehore

Lochem – Op donderdag 14 oktober vult Schouwburg Lochem zich om 19:00 uur met leerlingen van het Staring College, die tijdens de PoëzieRevue hun gedichten ten gehore brengen. Een vakkundige jury, met daarin onder andere de burgemeester van Lochem, beoordeelt alle gedichten en maakt aan het eind van de avond de winnaars bekend. 

Zo’n 220 vierdeklassers van het havo/vwo volgen op 12 oktober poëzielessen en schrijven een gedicht onder leiding van docenten van School der Poëzie. Het overkoepelende thema van de lessen is natuur. Een selectie uit de gedichten is te horen tijdens de PoëzieRevue op 14 oktober. 

PoëzieRevue
De PoëzieRevue is een literaire show waarin de jongeren met hun eigen gedichten de hoofdrol spelen. Tussen de voordrachten van de jonge dichters door spinnen en tollen de dansers van breakdance groep Turn it Loose over het podium, draagt dichter en winnares van De Grote Poëzieprijs 2021 Liesbeth Lagemaat voor en treedt zangeres Greetje Bijma op met Vlado Spisiak op gitaar. De presentatie is in handen van beatboxer en rapper André Accord

Jury & Prijzen
Een professionele jury beoordeelt de gedichten en bepaalt wie er met de drie prijsbekers vandoor gaan. De jury bestaat naast burgemeester Sebastiaan van ’t Erve uit Tim Pardijs, dichter en cultuurcoach bij de Muzehof; dichter Liesbeth Lagemaat en Mandy Braakhekke namens de Bibliotheek Lochem. 

School der Poëzie
School der Poëzie is landelijk toonaangevend op het gebied van literatuur en cultuureducatie. De kern van haar werk is jongeren op een effectieve en plezierige wijze in aanraking brengen met poëzie. School der Poëzie vervult een voortrekkersrol in het ontwikkelen en uitvoeren van projecten voor jongeren met poëzie en het bevorderen van culturele uitwisseling op school, in het theater en met andere culturele initiatieven. Voor deze PoëzieRevue vond een samenwerking plaats met de Muzehof.

De brugfunctie van veel van haar activiteiten is belangrijk: een externe docent komt in de klas, geeft les en het project wordt buiten de school afgesloten in een culturele instelling. Zo wordt de stap naar cultuur gemaakt. Zie ook www.schoolderpoezie.nl